Ugen på kanten: Fyret blev flyttet, 24syv blev fyret

Det var ugen, hvor Danmark holdt vejret, mens et fyr blev flyttet. Og Radio24syv led et overraskende nederlag, mens et farvel fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille var mindre overraskende.

Collage: Wunderkind Fold sammen
Læs mere

Så faldt afgørelsen langt om længe i den uendelige saga om Radio24syv, og den endte ikke, som de fleste havde forventet. Selv om DAB-kanalen, som Radio24syv bød på, var blevet lavet specifikt for at give radioen en sidste redningsplanke, vendte Radio- og TV-nævnet tommelfingeren nedad til ansøgningen fra Brügger, Bertelsen og co.

Trods en i særklasse stavefejlshærget ansøgning lykkedes det nemlig et konsortium af jyske lokalradioer under ledelse af Svendborgs Radio Diablo at sikre sig retten til at sende DAB-radio til danskerne. Eller i hvert fald knap 85 procent af danskerne, da radioen ikke ønskede at investere i en landsdækkende frekvens, hvorfor langelændere og bornholmere må undvære. De resterende radiolyttere kan se frem til en kanal, som – forklarer den selv – »erklærer sin kærlighed til viden, kulturen, fremtiden – og ungdommen«.

Ikke mindst det sidste er i fokus på kanalen, hvor samarbejdspartnerne blandt andet tæller Roskilde Festival og spillestedet Vega, der på innovativ vis får mulighed for at reklamere for koncerter og arrangementer via en skatteyderbetalt radiostation.

LOUD foreslår desuden, at verdens største youtuber med mere end 100 millioner følgere – mangemillionæren PewDiePie (godt nok forkert stavet som »Puty Pie«) – kunne være en oplagt værtsprofil til stationens natradio mellem klokken 00 og 06. Det bliver spændende at følge.

Mens jublen bredte sig på Radio LOUD, blev nyheden på Radio24syv (hvor undertegnede parentes bemærket selv har et program) modtaget med lige dele overraskelse og vantro, som hurtigt udartede sig til endnu en i en lang serie af gravøl med højlydt afspilning af The Doors’ »This is the end«, mens stationens kulturprogram ironisk gav sig til at sende en hel times radio om Roskilde-hovednavnet Taylor Swift for at komme Radio LOUD i forkøbet.

Et mere forudsigeligt exit

Mens Radio24syv-nederlaget kom som en overraskelse, var det noget mere forudsigeligt, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille meldte sig ud af Liberal Alliance, hvis folketingsgruppe nu kun består af tre medlemmer. Et så lille antal, at det faktisk ikke lader sig gøre at få valgt så få for et parti, da det svarer til et vælgerantal under spærregrænsen.

Men siden Henrik Dahl morgenen efter folketingsvalget valgte at lancere et frontalangreb på Liberal Alliances ledelse, hvor Ammitzbøll-Bille spillede en ikke ubetydelig rolle, som Dahl anklagede for både at have tabt tre valg, inkompetence og magtfuldkommenhed, har Ammitzbøll-Bille været the odd man out.

Dels som repræsentant for den gamle – og kasserede – ledelse, dels som en stadig mere prominent kritiker af den nye ledelseslinje på indvandrings- og EU-området. Særligt problematisk var et nyligt interview, hvor han, uden at have konfereret med sine partikolleger, ytrede ønske om en mere EU-venlig linje.

Ammitzbøll-Billes forsvar om, at man burde have retten til at lufte ideer i offentligheden, blev af flere LAere mødt med ironiske skuldertræk, da den ledelse, som han selv var en del af, var kendt for vendingen »arme og ben inde i bussen« samt at banke dissidenter hårdt og kontant på plads.

Søndag meldte det tidligere, i dag vælgervragede, folketingsmedlem Christina Egelund sig ud af partiet. Kort efter fulgte Simon Emil altså trop, hvilket belejligt nok skete, efter at han var blevet truet med eksklusion med henvisning til illoyal adfærd.

Det interessante bliver, om Ammitzbøll-Bille forbliver løsgænger eller søger mod andre partier. I et radiointerview har han allerede erklæret, at han føler sig tæt på eksempelvis Venstres Jan E. Jørgensen, så mon ikke chancerne for, at han ender her, er større end en ydmygende tilbagevenden til de Radikale? I så fald kan Ammitzbøll-Bille videreføre sine fløjkrige fra Liberal Alliance, nu blot med Inger Støjberg som den indvandrerstrammende hovedmodstander i stedet for Henrik Dahl.

Og så lykkedes det nordjyderne lidt uden for den smukke nordjyske badeby Lønstrup at flytte et helt fyrtårn. På grund af kyst-erosion var Rubjerg Knude Fyr nemlig truet af sammenstyrtning, hvorfor den lokale murermester Kjeld Pedersen fik til opgave at flytte fyret for en betaling på fem millioner kroner.

Hvem kan flytte mest?

Mens hele Danmark holdt vejret og fulgte med via livestreaming, lykkedes det stille og roligt at flytte fyret – der viste sig kun at veje 700 ton mod forventede 1.000 – 70 meter ind i landet og dermed i sikkerhed for sammenstyrtning, så også fremtidige generationer af sommeferierende kan nyde en spadseretur til fyret. I hvert fald de næste 40 år – derefter skal det flyttes igen.

Men som bekendt vil Aarhus aldrig stå tilbage for nogen som helst, hvorfor verdens mindste storby prompte gjorde det klart for de nordjyske fyrflyttere, at man i smilets by engang havde flyttet en hel boligblok. Det er efter sigende næsten lige så svært som at flytte unge youtubere ind på DAB-radio eller som for liberale at blive enige om, hvad der udgør den helt ægte og autentiske liberalisme.