Tre organisationer går sammen i opråb: Nu skal kommuner træde til og hjælpe de erhvervsdrivende

Med ti værktøjer opfordrer tre organisationer kommunerne til at tage affære og give en udstrakt hånd til de hårdt presse erhvervsdrivende.

Lukkede cafeer, barer og andre erhvervsdrivende skal hjælpes på vej, når genåbningen af samfundet bliver en realitet. Det skal kommunerne hjælpe dem med, foreslår tre organisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre organisationer er gået sammen om at sende en bøn til landets kommuner, som ifølge organisationerne bør træde i karakter og hjælpe erhvervsdrivende, som er tvunget i knæ på grund af coronakrisen.

Det er organisationen Danmarks Restauranter & Cafeer (DRC), Bryggeriforeningen og Food Organisation of Denmark, der appellerer til kommunerne.

Med sig har de en liste med ti værktøjer, som kommunerne kan tage i brug, når den fulde genåbning – som regeringen og Folketingets partier i øjeblikket arbejder på – bliver til virkelighed.

»Kommunerne oplever om nogen stilheden i byen, butiksdøden i gågaderne og ledighedskøen, der vokser støt. Nu har de en oplagt mulighed for at gøre noget effektfuldt og håndgribeligt ved at hjælpe bylivets erhvervsdrivende helskindet ud af krisen,« siger Torben Hoffmann Rosenstock, der er direktør i DRC i en pressemeddelelse:

»Vi håber, kommunerne vil lade sig inspirere af vores forslag, for lige nu har branchen brug for al den støtte, den kan få.«

Første punkt på listen over forslag til kommunerne er en opfordring til udvidet udeservering inspireret af sidste sommer, hvor mange af landets kommuner inddrog ekstra arealer til udeservering.

Organisationerne opfordrer til at indføre udvidet udeservering frem til 2023 og kalder det »en afgørende og nødvendig håndsrækning« til restaurationerne.

Dertil følger udvidede åbningstider for udeservering og »fast track« ekspedition af ansøgninger til arrangementer, udeservering og alkoholbevillinger.

På listen er også gavekort til madoplevelser til alle kommunalt ansatte i 2021. Odense Kommune valgte på den måde at give kommunens ansatte et gavekort til brug i kommunens restaurationsbranche. Det samme kunne andre kommuner med fordel, mener organisationerne.

Listens tiende punkt er en opfordring til, at kommunerne øger deres budgetter for markedsføring, fordi det er essentielt for erhvervsdrivendes muligheder for at tiltrække turister og kunder.

»Der findes ikke en mirakelkur for alle de kæmpestore udfordringer, restaurationsbranchen står med efter mere end et års kamp med corona. I stedet er der brug for, at alle står sammen og bakker op med alle til rådighed værende midler. Ingen kan gøre det hele, men mange kan gøre noget. Ikke mindst mange af landets kommuner kan virkelig gøre en forskel, hvis de griber bolden,« siger Pelle Øby Andersen, direktør i Food Organisation of Denmark.