Topøkonomer afviser, at regeringens pensionsudspil giver job til unge

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Socialdemokratiet førte valgkamp på et pensionsudspil til de mest nedslidte, men nu afviser topøkonomer, at det kan skabe job til unge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagen, hvor Smukfest i Bøgeskoven ved Skanderborg skulle have været åbnet. Skulle have været – for festen, der i 2019 havde 33.000-36.000 gæster om dagen, er aflyst i år, selvfølgelig på grund af covid-19.

I dag indleder retten i Kongens Lyngby en sag mod tre mænd, der er tiltalt for telefonsvindel for 11 millioner kroner. Ifølge tiltalen lokkede de 157 personer – særligt ældre – til at give oplysninger om personnummer og NemID-koder ved at ringe dem op og udgive sig for at være fra banker og andre. Mandag blev tre andre tiltalte i sagen dømt efter at have tilstået, mens sagen mod de tre mænd i dag kører som en domsmandssag.

I retten på Frederiksberg fortsætter den såkaldte Instrukskommission, som skal kortlægge tidligere udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjbergs (V) rolle i sagen om adskillelse af ægtepar med mindreårige blandt asylansøgere. Kommissionen begyndte 14. maj og fortsætter frem til september.

I eftermiddag er der – formentlig til den kinesiske ambassades store mishag – demonstration for frihed og demokrati i Hongkong foran Udenrigsministeriet i København. Det er Dansk Kina-Kritisk Selskab, som står bag arrangementet.

1) Smittetrykket stiger – særligt i Aarhus og Ringsted

Siden fredag er smittetallene for covid-19 steget, og i Aarhus Kommune, som er særligt ramt, besluttede man tirsdag at skærpe indsatsen på plejehjem og institutioner. Også i Ringsted, hvor man er plaget af et udbrud på slagteriet Danish Crown, er man særligt hårdt ramt og forsøger at inddæmme smitten.

De stigende smittetal fik tirsdag Statens Serum Institut til at fraråde, at politikerne iværksætter den såkaldte fase 4 i genåbningen af Danmark.

Tirsdag kl. 14 viste Statens Serum Instituts statistik, at 77 nye var blevet smittet med coronavirus i Danmark inden for det seneste døgn.

Dermed er i alt 14.073 personer blevet konstateret smittet med coronavirus i Danmark, siden epidemien brød ud.

Antallet af indlagte med coronavirus lå uændret på 24, hvoraf tre befandt sig på intensivafdeling, hvilket var en stigning på en i forhold til mandag. To coronapatienter lå i respirator.

Der var i løbet af det seneste døgn ikke registreret nye dødsfald blandt de smittede. Siden coronapandemiens begyndelse er i alt 616 personer blevet registreret døde med corona i Danmark.

På verdensplan har Johns Hopkins University i USA onsdag opgjort det globale antal smittede til 18.480.000 og det samlede antal døde til 699.575.

Mange medarbejdere på Danish Crown-slagteriet i Ringsted er ramt af Covid-19, og derfor har man etableret et testcenter, så man kan opspore og inddæmme smitten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2) Økonomer kritiserer regeringens pensionsplan

En række topøkonomer kritiserer regeringen for dens »nye« og »ekstra gode« argument for at indføre en ret til tidligere pension, nemlig at give plads til de unge på arbejdsmarkedet efter coronakrisen. Det er tyndt og i direkte strid med grundlæggende økonomisk viden, lyder det.

»Virksomhedernes lyst til at åbne arbejdspladser afhænger i høj grad af, hvor nemt det er at få de rette folk. Derfor er det farligt at tro, at man kan lave sådan en byttehandel én til én. Der er en meget stor risiko for, at vi mister yderligere arbejdspladser,« siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske.

3) Coronatal: Hvis Aarhus var Berlin, ville rejsevejledningen sige nej

Efter stigende smittetal i Aarhus i weekenden, er der blevet indført restriktioner på plejehjem og sociale institutioner i kommunen. Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut, mener, at myndighederne bør tage et kig på anbefalingerne for indrejse, som man gør det i andre lande.

»De stigninger, som man ser i Aarhus-området, er ganske bekymrende, og det er også ganske bekymrende, at Aarhus nu har et smittetal, hvor man ville fraråde at rejse dertil, hvis det var udlandet,« siger Nils Strandberg Pedersen til Berlingske. Han mener også, at man er nødt til at genoverveje åbningen af skolerne.

4) Små kommuner er afgørende for integration

I 2015 tog yderkommuner som Lemvig og Langeland imod langt flere flygtninge pr. indbygger end de store byer, og noget tyder på, at integrationen på landet lykkes, skriver Kristeligt Dagblad.

Mens værdikampen i medierne består af stormombruste debatter om islamisering, ytringsfrihed og halalkød, er der ofte helt andre jordnære temaer på dagsordenen, når flygtninge boligplaceres i yderkommuner og små landsbyer.

»Integrationen er ofte bedre i de små samfund, forudsat at landsbyerne selv ønsker at modtage flere flygtninge,« siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav sidste år på Marienborg en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på blandt andet drengehjemmet Godhavn. Nu stævner de staten og kræver erstatning, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

5) Godhavnsdrenge stævner staten for 4,5 millioner kr.

»Jeg har været bagud hele mit liv, fordi jeg fik en dårlig start,« siger 63-årige Asger Melbye til Jyllands-Posten.

Han og 14 andre Godhavnsdrenge, der sidste år fik en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen, vil nu stævne staten for mindst 4,5 millioner kr. i erstatning for de svigt og overgreb, de oplevede, da de som børn for 50-70 år siden var anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem. Her foregik der ifølge forskning vold, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg på anbragte drenge i perioden 1945 til 1976.

Hele verden fulgte dramaet om de chilenske minearbejdere, der på grund af en sammenstyrtning blev spærret inde i San Jose Minen, men reddet ud. Her et billede af nogle af de indespærrede mænd, som tilsyneladende formåede at holde moralen høj. Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Den tidligere minearbejder Jose Ojeda var en af de indespærrede mænd i den chilenske mine San Jose i 2010. Han og hans kolleger blev reddet ud, og han er her fotograferet  20. juli 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex F. Catrin/AFP/Ritzau Scanpix.

Det skete i dag for ti år siden:

33 minearbejdere blev fanget i en mine i det nordlige Chile efter et tunnelkollaps. Først efter 69 dage lykkedes det at få dem ud. Redningsaktionen blev dækket af medier fra hele verden.