Tidligere toppolitiker i Liberal Alliance melder sig ud af partiet

Christina Egelund (LA) under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i København, torsdag den 4. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hun blev ikke genvalgt for Liberal Alliance ved folketingsvalget i juni, og nu melder Christina Egelund sig ud af partiet.

Det fortæller hun til DR.

Christina Egelund var frem til valget gruppeformand og politisk ordfører. Hun røg ud af Folketinget efter valget i juni, hvor Liberal Alliance gik fra 13 til 4 mandater.

»For mig er det helt tydeligt, at Liberal Alliance ligesom mange andre partier er splittet mellem en national strømning på den ene side og en moderne, liberal strømning på den anden side,« siger Christina Egelund til DR.

»Jeg tilhører den sidste, og jeg oplever, at den strømning er under pres i LA.«

»Det er, som om at partiet invaderes af en stigende konservatisme - og så hører jeg ikke længere hjemme der,« siger hun til DR.

Det har for den tidligere gruppeformand betydet, at hun ikke længere kan se sig selv som en del af Liberal Alliance.

Hun efterlyser blandt andet et klart forsvar for det internationale samarbejde.

Hun nævner som eksempel, at partiet burde forsvare retsstaten i den aktuelle debat om fremmedkrigere, hvor et bredt flertal i Folketinget vil åbne for at fratage deres pas uden om en domstol.

»Den aktuelle debat, vi har om syrienkrigere, der synes jeg, at et liberalt parti skal stå forrest i forsvaret for retsstaten.«

»Det er nogle andre ting, man lægger vægt på i LA. Det er deres valg. Men så bliver det uden mig,« siger Christina Egelund til DR.

Christina Egelund kan ikke svare på, om hendes farvel til Liberal Alliance også er et farvel til politik generelt.

Det er ikke første gang, at Liberal Alliance møder kritik fra egne rækker efter folketingsvalget i juni.

Folketingsmedlemmet Henrik Dahl anklagede kort tid efter valget partiet for at være »fuldstændig gennemsyret af nepotisme«.

Christina Egelund brød nyheden på Facebook, hvor blandt andre tidligere LA-ministre Mette Bock og Merete Riisager har reageret. Nuværende folketingsmedlem for partiet, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, skriver, at Christina Egelund vil mangle i partiet.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh.

/ritzau/