Thulesen Dahl: Vi må tage vælgernes lussing til efterretning

Hvis DRs prognose viser sig at holde stik, står Dansk Folkeparti til en historisk tilbagegang, der ikke er set lignende i dansk politik siden slutningen af 1970erne.

Kristian Thulesen Dahl (DF) erkendte i sin tale, at alt tyder på, at Dansk Folkeparti får en gedigen vælgerlussing. Partiet står til en markant tilbagegang fra valgresultatet i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen Niels Ahlma

Denne artikel er skrevet på baggrund af DRs prognose onsdag klokken 21.48.

Det var på mange måder symbolsk, at teksten til »You’ll Never Walk Alone« blev delt ud til festgæsterne til DFs valgfest, inden partiformand Kristian Thulesen Dahl ankom.

For sangen, der er blevet udødeliggjort som fodboldholdet Liverpool FCs hymne, er en lang påmindelse om, at selv om det er svært, at alt håb synes ude, så skal man fortsætte og holde hovedet højt. Og så skal det hele nok gå. Og man vil aldrig gå alene.

Dansk Folkeparti befinder sig i øjeblikket midt i en ruskende storm og står efter alt at dømme til en solid lussing fra vælgerne.

Og det er muligt, at DFerne ikke vil gå alene, men der vil sandsynligvis være meget færre af dem i Folketinget efter valget.

Ifølge DRs prognose klokken 21.48 – med knap 30 procent af stemmerne optalt – står partiet til ni procent af stemmerne. Ved valget i 2015 fik partiet 21,1 procent af stemmerne.

Det er en historisk stor tilbagegang. Vi skal tilbage til 1970erne for at finde noget, der kan matche det. Nærmere bestemt Socialdemokratiets lussing i 1973 og Venstres tilsvarende i 1977.

»Vælgerlussing«

Da Kristian Thulesen Dahl ankom til festen og indtog talerstolen lidt over ni, nåede han end ikke at synge alene, før alle gæsterne stemte i, og han sagde, at sangen nok i virkeligheden var mere passende denne gang, hvor partiet står til en tilbagegang, end ved sidste valg.

Han understregede, at aftenens exitpoll ikke var det endelige resultat, men tilføjede, at partiet stod til en »gedigen tilbagegang«.

»Vi har fået en vælgerlussing, og det tager vi til efterretning. Den har været ventet. Hele valgkampen har vi haft meningsmålinger, der taler deres eget tydelige sprog,« sagde han.

Han pegede selv på flere forklaringer, bl.a. at partiet ved sidste valg fik et resultat over niveau. Nogle af stemmerne var lånt fra bl.a. Venstre og Socialdemokratiet, og de vælgere ville formentligt vende tilbage til deres oprindelige parti, sagde han.

Desuden pegede han på, at der havde været mange negative meningsmålinger, som også gjorde det sværere for partiet at vende den forventede nedtur til fremgang. Ligeledes havde vælgernes forventninger til partiet været tårnhøje efter det gode valgresultat i 2015, men det var umuligt at indfri det hele uden at have flertal i Folketinget, sagde han og tilføjede, at det havde partiet trods alt ikke haft.

Partiets næstformand, Søren Espersen, var synligt overrasket, da stemmerne fra DR begyndte at blive talt op.

»Det her er en større tilbagegang, end vi havde regnet med. Nu må vi se, hvad der sker resten af aftenen,« sagde han og understregede, at meget kan ændre sig i de kommende timer.

»Men det er klart, at det her ikke er tilfredsstillende for Dansk Folkeparti. Vi skal ligge et helt andet sted,« sagde han.

Søren Espersen ville ikke pege fingre ad nogen, »for der er nok mange, der har skylden«.

Partiets spidskandidat i Nordsjælland, Morten Messerschmidt, der som kandidat ved forrige EP-valg slog alle rekorder, var også overrasket over prognosen, men mente, at det var for tidligt at evaluere på, hvad der kunne være gjort anderledes.

Han konstaterede imidlertid, at »det bliver et stort arbejde for den nye folketingsgruppe at rette op på det her«.

En valgkamp i modvind

Dansk Folkeparti har i løbet af valgkampens mange målinger stået til at falde markant, og flere prominente folketingskandidater har været spået til at miste deres mandat. Det gælder bl.a. et fremtrædende medlem af gruppeledelsen, udlændingeordfører Martin Henriksen. Det er dog endnu uklart, hvor i landet Dansk Folkeparti står til at miste mandater, hvis den foreløbige prognose holder stik.

I løbet af valgkampen har partiet i nogle målinger været nede på 9,5 procent af stemmerne. I Berlingskes vægtede barometer, som er gennemsnittet af flere målinger, har partiet ligget lidt højere på 10,9 procent.

Politiske kommentatorer har peget på, at partiets samarbejde med Socialdemokratiet har været med til at skubbe flere vælgere over midten, fordi samarbejdet har skadet DFs profil. Den erkendelse nåede Kristian Thulesen Dahl også frem til under valgkampen i et interview med Berlingske, men han fastholdt, at samarbejdet havde været det rigtige for partiet, fordi det havde sikret mere indflydelse.

At klimapolitik har fyldt mere i denne valgkamp end tidligere, har ifølge politiske iagttagere også skadet DF. Partiet har nemlig som det eneste på Christiansborg ikke en klimaplan. Det blev kritiseret af en lang række af partiets lokalformænd i kølvandet på valget til Europa-Parlamentet for halvanden uge siden, hvor partiet gik fra fire mandater i Bruxelles til blot et.