Tesla-aktien bløder efter skuffende bilsalg

Tesla taber knap 40 milliarder kroner i markedsværdi onsdag, efter at salgstal for fjerde kvartal var lavere end forventet.

Salget af Teslas Model 3 skuffede i fjerde kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix

Det var formentlig ikke den start på året, Tesla havde håbet på.

Aktien dykkede 9 pct. i tidlig amerikansk handel onsdag og har barberet godt 5,7 milliarder dollar, svarende til 37 milliarder kroner, af den elektriske bilproducents markedsværdi.

Det store tab kommer, efter at Tesla tidligere onsdag offentliggjorde salgstal fra fjerde kvartal, der viste, at virksomheden solgte i alt 90.700 biler i de sidste tre måneder af 2008. Tallet er en 8 pct. stigning fra tredje kvartal, men mindre end de 92.000 solgte biler, som analytikerne havde ventet, og derfor bliver investorerne nervøse. Salget af den nye Model 3 skuffede også prognoserne med 61.394 biler.

Derudover meddelte Tesla – hvis direktør Elon Musk engang sagde til sine ansatte at de »ALDRIG« må give rabatter – at den sætter prisen på Model S, Model X og Model 3 ned med 2.000 dollar i USA.

Allerede inden den skuffende salgsrapport onsdag morgen hang der en sort sky over Tesla-aktien. Det japanske investeringshus Nomura havde tidligt på dagen sendt en kommentar til sine kunder, hvor de advarede om, at fjerde kvartalssalget formentlig er det stærkeste, vi kommer til at se inden for de kommende kvartaler.

»Vi ser denne svaghed som kortvarig,« skriver analytiker Romit Shah ifølge internationale medier.

Næste udfordring for Tesla og Musk bliver at sælge Model 3 i Europa og Kina. Bilen, som Tesla selv kalder for sin »folkemodel,« bliver leveret fra februar og kommer til at koste fra 464.724 kroner i Danmark.