Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Statens havarikommission i Stockholm oplyser, at analyser af skroget af færgen »Estonia«, som forliste i 1994, skal vise, hvordan et nyopdaget hul i skibet opstod.
»Kommissionen vil foretage nye analyser af skroget,« siger vicegeneraldirektør Jonas Bäckstrand i havarikommissionen til nyhedsafdelingen Ekot i Sveriges Radio.
Han siger, at der ikke er truffet beslutninger om nye dykninger ved skroget.
Den officielle rapport slog i 1997 fast, at »Estonia« gik ned i Østersøen mellem Estland og Sverige, fordi skibets bovport blev beskadiget og åbnede sig under stormvejret på ulykkesnatten. Ved forliset omkom 852 mennesker. 137 overlevede, blandt dem var danske Morten Boje Hviid.
»Til begynde med handler det om ud fra tegninger og andre oplysninger om fartøjets konstruktion og om fartøjets materiale at analysere, hvilke kræfter, der kan have forårsaget hullet i skroget, og hvilke scenarier som er sandsynlige for at forårsage et sådant hul,« siger Jonas Bäckstrand.
Han udelukker ikke, at der kan blive truffet beslutninger om nye dykninger senere.
Optagelser foretaget med en dykkerrobot har afsløret et fire meter stort hul i styrbordsside på »Estonia«.
Opdagelsen er gjort i efteråret af filmholdet bag dokumentaren »Estonia – fundet som ændrer alt«.
Jonas Bäckström gør det klart, at der er meget materiale at gennemgå, hvilket er tidskrævende.
Arbejdet med de foreløbige vurderinger sker i et samarbejde mellem havarikommissionerne i Estland og Finland. Og for et par uge siden kom Estlands Havarikommission til Sverige i forbindelse med tekniske undersøgelser.
Enligt Ekot fik de adgang til dokumentargruppens råfilm fra dykninger ved skroget.
»Jeg vil ikke drage nogle konklusioner. Vi har set skroget i denne film. Det er indimellem gode billeder, men også til dels billeder, som er forstyrret af mikroorganismer på havbunden, som ødelægger skarpheden. Men vi er meget tilfredse med, at filmholdet har givet os adgang til det,« siger Jonas Bäckstrand til Sveriges Radio.
/ritzau/TT