Støjberg til udsatte muslimske kvinder: »I må ikke tro på imamerne og mændene i de her sager«

Ministrene Inger Støjberg og Eva Kjer Hansen fik onsdag flere råd om imamer og skilsmisser af en gruppe udsatte muslimske kvinder. Støjberg vil nu undersøge omfanget af problemer med religiøse ægteskaber.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen var onsdag middag på besøg i foreningen Fakti, der arbejder professionelt med flygtninge- og indvandrerkvinder i hovedstadsområdet. Foreningen tilbyder bl.a. danskundervisning, vejledning fra en socialrådgiver, diskussioner i en samfundscafé og mad til de mellem 40 og 70 kvinder, der dagligt besøger caféen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cirka 30 muslimske kvinder sidder klar, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sammen med ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) onsdag er på besøg hos foreningen Fakti på Bispebjerg Bakke.

Inger Støjberg ankommer som den første, og kvinderne klapper og rejser sig for at hilse, da hun går rundt og giver dem hånden. Sammen med Eva Kjer Hansen er hun på besøg for at lancere en ny rettighedskampagne, Ret til ligestilling, som Berlingske tidligere har omtalt.

Med sig har Inger Støjberg desuden nyheden om, at hun netop har besluttet af afsætte tre millioner kroner til at undersøge, hvor mange kvinder der oplever fastholdelse i religiøse ægteskaber, og til at efteruddanne kommunalt ansatte i problemstillingen.

Netop spørgsmålet om muslimsk skilsmisse bliver omdrejningspunkt i den diskussion, de to ministre får med de fremmødte kvinder.

I lokalet sidder blandt andre to af de kvinder, der har stået frem med deres historier i Berlingskes serie »Islams ufrie døtre i Danmark«. En serie, der gav indblik i et parallelsamfund med voldsom kvindeundertrykkelse og kvinders fastholdelse i muslimske ægteskaber.

»Årsagen til, at jeg rigtig gerne vil møde jer, er, at vi ved, der er problemer med rettighederne for nogle af jer,« siger Inger Støjberg indledningsvist og fortsætter:

»Det er en af de ting, jeg gerne vil kæmpe for i politik. Kvinder før mig har måttet kæmpe for den frihed, jeg er opvokset med, og den frihed ønsker jeg dybt og inderligt skal være for alle.«

»Kvinden tåler alt«

I starten sidder kvinderne helt stille og lytter. Så spørger leder i Fakti Lise-Lotte Duch: Hvor mange kender nogen, der har problemer med at få en muslimsk skilsmisse? Hvor mange kender mænd med flere koner her i Danmark? Hvor mange kender nogen, der er blevet tilbageholdt i hjemlandet imod deres vilje? Ved hvert spørgsmål rækker 6-8 kvinder hånden op.

Herefter får de ordet på skift.

»Mange kvinder bliver boende med deres mand, fordi manden er forsørger, og fordi der er pres fra familien. Kvinden tåler alt, indtil børnene bliver voksne, for manden truer også med, at hun mister børnene,« sagde en af de fremmødte kvinder.

udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen besøger foreningen Fakti på Bispebjerg i København. De to ministre lancerer en rettighedskampagne, der skal modvirke social kontrol og fremme ligestilling blandt nydanskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Inger Støjberg afbryder næste kvinde i talerækken for at spørge:

»Er det et generelt problem, at mænd truer med, at man mister børnene?«

»Ja«, lyder svaret. En anden kvinde forklarer, at nogle mænd kun accepterer en muslimsk skilsmisse, på betingelse af at han får forældremyndigheden over børnene.

Eva Kjer Hansen slår fast, at mænd og kvinder som udgangspunkt deles om forældremyndigheden i Danmark, og at kvinder har lige så meget ret til den, som mænd har.

Spørgsmålet om den muslimske skilsmisse optager kvinderne.

»Hvis I gerne vil have, vi får vores frihed og ret til at blive skilt, så skal I ikke give dansk skilsmisse, før der er en islamisk skilsmisse. For vi kvinder bliver dansk skilt, og så går manden ud og finder endnu en kone, men han beholder den første,« siger en.

Flere koner

Eva Kjer Hansen slår fast: »I Danmark er det forbudt at have flere koner. Hvordan får vi stoppet, at det finder sted?«

En kvinde foreslår, at Statsforvaltningen skal samarbejde med en imam. Det afviser Inger Støjberg blankt: »Vi har én lovgivning i Danmark. Det er ikke sådan, at sharialoven gælder lidt.«

Eva Kjer Hansen supplerer: »Hvorfor kan de islamiske regler blive ved med at gælde? Hvordan får vi det stoppet?«

Der blev vist to korte film under ministerbesøget ved foreningen Fakti. Filmene er en del af undervisningsmaterialet i en ny rettighedskampagne, der også består af et kursushæfte, hvor man blandt andet kan læse om ligestillingens historie i Danmark. Man kan læse, at alle over 18 år har ret til at bestemme over egne penge, at både mænd og kvinder har ret til at få en uddannelse, at det er ulovligt at være gift med mere end én person, og at mænd og kvinder har lige ret til at blive skilt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Flere kvinder har hånden i vejret.

»Imamerne vil ikke skille os. Jeg kender én, som er dansk skilt, og som har været rundt og spørge alle imamer. Men de vil ikke skille hende, for manden vil ikke,« siger en.

Inger Støjberg forsøger igen at sætte en fed streg under, at der er ét sæt regler, som gælder i Danmark:

»I må ikke tro på imamerne og mændene i de her sager. I har præcis samme rettigheder som mændene. Sådan er det, når man lever i Danmark.«

Ikke nemt at lovgive sig ud af

En af kvinderne svarer: »Med fuld respekt for, hvad du siger, minister. Men muslimer er troende, så vi skal have vores muslimske skilsmisse, før vi kan føle os frie.«

En anden siger: »Du forstår ikke, hvordan vi har det.«

Inger Støjberg svarer: »Jo, jeg forstår godt, hvordan I har det. Men vi kan ikke indrette det danske samfund efter imamer.«

»Kan vi ikke få lov til at klage over en imam direkte til jer ministre?« spørger en af kvinderne, og ministrene smiler.

Imens både Inger Støjberg og Eva Kjer Hansen slår fast, at der er ét sæt regler, som gælder i Danmark, fortæller flere og flere af de fremmødte muslimske kvinder beretninger, der vidner om det modsatte.

Efter mødet opsummerer Eva Kjer Hansen over for Berlingske:

»Det, der især kom til udtryk i dag, er den forandring, der er behov for i religiøs og kulturel sammenhæng. Det er ikke nemt at lovgive sig ud af.«

Eva Kjer Hansen håber, rettighedskampagnen kan være med til at oplyse flere kvinder i Danmark om deres rettigheder. Kampagnen består undervisningsmateriale til brug på kurser, sprogskoler, i klubber og foreninger.

»Og jeg håber, at kampagnen også kan motivere flere til at sige fra over for den kultur, de har taget med sig til Danmark,« siger Eva Kjer Hansen.

Leder af Fakti Lise-Lotte Duch fremhæver, at det også især er spørgsmål om opholdsgrundlag, der afholder kvinder fra at blive skilt fra en voldelig mand.

»Nogle af disse kvinder risikerer at blive sendt hjem, hvis de bliver skilt, fordi de er familiesammenførte,« siger hun.

I nogle mellemøstlige lande er det manden, der som udgangspunkt har forældremyndigheden og desuden kan bestemme over sin kone, hvis de er muslimsk gift. Flere kvinder frygter at skulle flytte tilbage til hjemlandet, og at manden så vil kunne beholde børnene i Danmark.

De muslimske kvinder, der kommer i Fakti, og som deltog i mødet med de to ministre, optræder anonymt i denne artikel. Medarbejderne i Fakti har indgående kendskab til flere af kvindernes historier og vurderer, at det vil udgøre en trussel mod dem, hvis de optræder med navn og billede. Det afviger fra Berlingskes normale praksis at bringe udtalelser fra anonymiserede kilder, men i dette tilfælde har hensynet til kvindernes sikkerhed og den offentlige interesse for deres udtalelser vejet tungere.