SAS-strejke og flykonkurs tynger regnskabet hos Københavns Lufthavne

Sidste år havde Københavns Lufthavne et flyvende år. Deres regnskab gav et pænt milliardoverskud. Første halvår 2019 er mindre pænt.

Det er særligt indtjeningerne fra flyvirksomhed, der har været faldende for Københavns Lufthavne. Omsætningen er skrumpet med syv procent svarende til 1,17 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Sidste år havde Københavns Lufthavne et rekordår. Men i år har halvårsregnskabet ikke levet helt op til forventningerne, og man har derfor nedjusteret forventningerne til resultatet for 2019. Samlet set fik virksomheden et overskud på 617 millioner før skat i årets seks første måneder. Det er et fald på 11 procent siden sidste år.

Det fremgår af virksomhedens regnskab, som blev offentliggjort tidligere på dagen.

Overraskende lille overskud

Det er særligt indtjeningerne fra flyvirksomhed, der har været faldende. Omsætningen er skrumpet med syv pct. svarende til 1,17 mia. kr. Det skyldes, at flyselskaberne skal betale mindre for at flyve til og fra Københavns Lufthavne, som har lufthavnene i Kastrup og Roskilde.

Men lufthavnsvirksomheden har også mødt udfordringer udefra. I april og maj strejkede SAS' piloter, og det betød at Københavns Lufthavn mistede 175.000 passagerer.

Samtidig har flyselskabet Primera Airs konkurs i efteråret givet færre flyafgange i løbet af sommeren. Selskabet var i 2017 det tyvendestørste flyselskab i Københavns Lufthavn.

Til gengæld har lufthavnen haft en øget omsætning på 3,5 pct. på den del af deres forretning, som ikke omhandler fly – det vil sige shoppingcentret, parkering og udlejning. Alligevel betyder halvårsregnskabet, at lufthavnen holder lidt på pengene – og investorer får dermed kun udbetalt 50 pct. af udbyttet til en start.

Selv om der nu ventes en lavere årlig omsætning, regner Københavns Lufthavne fortsat med et årligt overskud på 1250-1350 millioner før skat.