Regeringens udfordring: Hovedstaden mangler boliger frem mod 2030 – Lynetteholmen hjælper tidligst fem år senere

Lynetteholmen bliver en del af regeringens hovedstadsudspil i det nye år. Men udspillet skal komme med løsninger på hovedstadsområdets udfordringer frem mod 2030, og Lynetteholmen skaffer tidligst boliger fra år 2035.

Regeringen har nedsat en tværministeriel kommission, der skal løse udfordringer i hovedstadsområdet frem mod 2030. Det ventes tidligst, at man kan bygge på Lynetteholmen i 2035. Alligevel indgår den nye ø som en del af regeringens arbejde med hovedstadsområdet. Illustration: By & Havn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Befolkningen i hovedstadsområdet vokser med 200.000 borgere, anslår Danmarks Statistik. Persontrafikken ventes at stige med 8,3 procent med pres på både veje, skinner og cykelstier. Og de nye borgere og den øgede trafik vil lægge pres på luft- og livskvalitet i hovedstaden.

Alt sammen frem mod 2030, fremgår det af regeringens eget kommissorium for det tværministerielle udvalg med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i spidsen, der skal identificere løsninger, som kan finde plads til de mange nye borgere, der ventes at søge mod hovedstadsområdet i det kommende årti.

Derfor var det også under stor bevågenhed, at regeringen sammen med Københavns Kommune kunne lancere visionen om en ny kunstig ø med navnet Lynetteholmen, der skal kunne huse 35.000 borgere og en tilsvarende mængde arbejdspladser.

Udfordringen er blot, at øen tidligst kan tage presset på hovedstadsområdet fra år 2035, 17 år efter at regeringen præsenterede øen, og fem år efter at de udfordringer, som regeringens kommissorium er sat i verden for at løse, er en realitet. Det påpeger 11 borgmestre i et udspil, som er sendt til Rasmus Jarlov. Her skriver de også, at de kan være med til at løse udfordringerne nu og her.

»Allerede for de kommende 12-15 år er der planlagt byudvikling i de nære omegnskommuner, der giver plads til ca. 70.000 borgere. Til sammenligning får Lynetteholmen, der er planlagt til at stå færdig om mere end 50 år, ca. 35.000 indbyggere – altså det halve.«

Årstallet 2035 stammer fra det pressemøde, hvor trafik-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen (LA) kunne oplyse, at det nok først var i dette år, at man kunne påbegynde etableringen af boliger på den nye ø. En anden, der var med til at præsentere den nye landvinding i Øresund, var erhvervsministeren, og han erkender, at Lynetteholmen ikke aflaster boligmanglen på kort sigt.

»Det er rigtigt, at projektet (Lynetteholmen, red.) ikke løser mange udfordringer nu og her udover at give plads til noget jord. Ellers løser det ikke mange udfordringer, før vi er på den anden side af 2030,« udtaler Rasmus Jarlov.

Lynetteholmen er en del af planen

Generelt er de af borgmestrene, som Berlingske har talt med, meget positive over for tankerne og planerne om den kunstige ø.

»Tankerne er rigtigt spændende. Det løser bare ikke noget på den lidt kortere bane,« siger John Engelhardt (V), der er borgmester i Glostrup Kommune.

Den holdning er borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen (S) helt på linje med:

»Vi har her-og-nu-løsningen på nogle af de udfordringer, som hovedstadsområdet står med, når det handler om at skaffe boliger og job, hvor Lynetteholmen er næste skridt, som man så kan tage, når man når frem til 2035,« siger han.

Erhvervsministeren understreger, at Lynetteholmen vil blive en del af det hovedstadsudspil, som man forventer at offentliggøre i begyndelsens af det nye år – også selv om øen først ventes at stå endeligt færdig i 2070.

»Det er stadig et godt projekt og er en del af regeringens plan for hovedstaden. Men der kommer mere end det, og der kommer også mere fokus på hovedstaden,« siger Rasmus Jarlov.