Regeringen vil indføre nultolerance for bilister med lattergas i blodet

Politikredse oplever, at bilister kører bil efter at have inhaleret lattergas, hvilket i sig selv ikke er strafbart. Det skal ifølge regeringen skal være fortid.

Vi har allerede set den første uskyldige, der har mistet livet, siger justitsminister Mattias Tesfaye (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge myndighederne har der været flere eksempler på voldsomme ulykker, hvor bilisten har inhaleret lattergas.

Men det kan være vanskeligt at bevise, for mængden af lattergas i blodet aftager hurtigt.

I dag kan bilister kun blive straffet, hvis myndighederne kan bevise, at bilisterne var ude af stand til at føre køretøjet på »fuldt betryggende måde« på grund af indtagelsen af lattergas.

Nu vil regeringen indføre nultolerance over for kørsel med lattergas i blodet. Det ville betyde, at det ville være muligt at straffe bilisten uanset om mængden i blodet er lav på det tidspunkt, hvor blodprøven bliver taget efter kørslen.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

»Vi har desværre set flere eksempler på, at uskyldige er blevet dræbt som følge af uansvarlige bilisters egoistiske opførsel på vejene. Nu strammer vi igen grebet om dem. For det skal have konsekvenser at bringe andres liv i fare,« lyder det fra transportminister Trine Bramsen (S), mens justitsminister Mattias Tesfaye (S) supplerer:

»Lattergas er farligt at inhalere. Men det gør også trafikken usikker for alle os andre. Vi har allerede set den første uskyldige, der har mistet livet. Derfor vil vi nu indføre nultolerance.«

Transportministeriet har nedsat en arbejdsgruppe, der forventes at afgive sin rapport i november 2022. Den skal kigge nærmere på myndighedernes muligheder for at gribe ind over for lattergas på vejene. Regeringen vil på baggrund af rapporten tage stilling til den konkrete ordning, herunder hvilken sanktion der skal være ved køre med lattergas i blodet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forventer desuden at fremsætte et lovforslag i efteråret, der blandt andet går på at forbyde besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder uden et anerkendelsesværdigt formål.