Peter Straarup stopper i A.P. Møller-bestyrelse

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere topchef i Danske Bank, Peter Straarup, stopper i Mærsk-bestyrelsen. Det sker umiddelbart efter, Mærsk-familien i et historisk opgør også rensede ud i Danske Bank-toppen. Topchefen Thomas Borgen forlod banken i september, og i december blev Ole Andersen fyret som formand i banken på baggrund af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial og på foranledning af Mærsk-familien.

Forhenværende direktør for Danske Bank Peter Straarup er nu ude af bestyrelsen for de centrale Mærsk-selskaber. (arkivfoto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Den 67-årige Peter Straarup er fratrådt både fondsbestyrelsen og holding-bestyrelsen, henholdsvis A.P. Møller Fonden og A.P. Møller Holding. Det var, mens Peter Straarup var topchef i banken, at Danske Bank købte den problematiske Sampo Bank og ved den lejlighed fik den estiske filial med i købet.

Banken fik ikke ryddet op i Estland under Straarups ledelse, selv om de første advarsler om hvidvaskfrygt skete helt tilbage i 2007.

Straarup kom ligesom sine forgængere Tage Andersen og Knud Sørensen ind i Mærsk-selskabernes bestyrelse umiddelbart efter, de forlod banken. Den praksis er således ikke længere gældende. I følge de tilgængelige oplysninger i erhvervsstyrelsen stoppede Straarup i bestyrelsen på fondsmødet den 29. november 2018 og i Holding-bestyrelsen den 31.12. 2018

Med Straarups udtrædelse er bestyrelsen i det centrale selskab, A.P. Møller Holding, reduceret til blot tre medlemmer. Nemlig Ane Uggla, Lars-Erik Brenøe og den 78-årige Jan Leschly. Leschly er også bestyrelsesmedlem i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk. Det er uvist, om han genopstiller på den kommende generalforsamling i foråret.

Under alle omstændigheder arbejdes der på at styrke og øge antallet af bestyrelsesmedlemmer i A.P. Møller Holding med en eller flere kapaciteter ude fra. De hænger imidlertid ikke på træerne. Dels skal de pågældende have stærk erfaring med kommerciel drift og topledelse, dels skal de have den særlige, udsøgte forståelse for, hvad det vil sige at forvalte en families kultur og værdier.

Ane Uggla Fold sammen
Læs mere
Foto: Thorbjørn Hansen.

Ane Uggla er fortsat den helt centrale person i Mærsk-hierarkiet. Hun er formand i fonden, i holding og næstformand i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk. Den næste i det hierarki er hendes yngste søn, Robert Uggla, som for alvor trådte frem på scenen i 2018. Han er direktør i A.P. Møller Holding, som har store, betydendende ejerandele i A.P. Møller - Mærsk, Danske Bank, Maersk Tankers med flere.

Ane Uggla har denne kommentar: »Jeg vil gerne takke Peter Straarup for hans betydelige indsats i A.P. Møller Fonden og A.P. Møller Holding i en tid, hvor både Fonden og vores virksomheder har gennemgået store forandringer.«

Robert Uggla  Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.