Pernille Vermund boykotter EP-valget

Nye Borgerliges partiformand vil ikke stemme ved valget til Europa-Parlamentet på søndag. En stemme på de nuværende partier ville »skade alt det, som jeg står for,« siger hun

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige under en uddeling af materiale på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Pernille Vermund vil ikke bevæge sig hen til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet på søndag.

Hun har ikke tillid til de opstillede partier fra dansk side og vil derfor ikke give sin stemme til nogen af dem.

»Jeg har efter lange overvejelser besluttet, at jeg ikke kan stemme på nogen af dem, der stiller op, uden at føle, at jeg skader alt det, som jeg står for,« siger hun.

Og du kan ikke bare stemme blankt?

»Nej. Jeg går slet ikke derhen,« siger Pernille Vermund.

»Hvis jeg skulle have stemt, ville de borgerlige partier i parlamentet være mest oplagt. Men alle de borgerlige partier vil grundlæggende have mere EU i dansk politik, hvor jeg vil have mindre.«

Nye Borgerliges partiformand kunne heller ikke se sig selv stemme på Folkebevægelsen mod EU. Dels fordi medlemmerne af Folkebevægelsen generelt hælder mod venstre i det politiske spektrum. Og dels fordi bevægelsen går ind for boykot af Israel på baggrund af landets forhold til naboerne, hvilket er stik modsat Pernille Vermunds holdning.

Kunne Dansk Folkeparti ikke være noget?

»Heller ikke dem, nej – ikke så længe partiet er indblandet i den verserende skandale om Meld og Feld,« siger Pernille Vermund.

Mistanke om misbrug af midler

Skandalen handler om europapartiet Meld og fonden Feld. Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti var formand for Meld frem til det europæiske partis nedlæggelse, og partiets andet medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, var kasserer for Meld.

Anders Vistisen har indrømmet sjusk med formaliteterne i forbindelse med Dansk Folkepartis brug af pengene fra Meld og Feld til Dansk Folkepartis sommergruppemøder med videre.

EUs særlige antisvindelenhed, OLAF, har dog mistanke om egentligt misbrug af midlerne og efterforsker i øjeblikket sagen. Europa-Parlamentet bad i første omgang Dansk Folkeparti betale 400.000 euro tilbage og har siden fået en henvendelse fra partiet selv med tilbud om tilbagebetaling af hele partistøtten.

Pernille Vermund

»Vi trænger til et borgerligt parti, der vil stemme nej til al ny lovgivning fra Bruxelles' side«


Så længe sagen kører, vil Pernille Vermund altså ikke stemme på partiet.

Pernille Vermund forsøgte tidligere i år selv at blive opstillingsberettiget til EU-valget, men fik ikke samlet tilstrækkeligt mange underskrifter. Om hun vil prøve lykken næste gang, har hun og partiet endnu ikke taget stilling til.

»Men vi trænger til et borgerligt parti, der vil stemme nej til al ny lovgivning fra Bruxelles' side,« siger hun.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har reageret voldsomt på Vermunds udmelding.

»Hvad f..... har hun gang i!«, skrev Pia Kjærsgaard på Twitter onsdag eftermiddag. »Ikke stemme på søndag! I Danmark hvor vi har folkestyre og demokrati. Fordi NB ikke selv opstiller, så bliver Vermund på sofaen!! Og så bruge de næste fem år til at skælde ud på dem, der bliver valgt. Patetisk.«

Pernille Vermund finder Pia Kjærsgaards lettere hysterisk og understreger sit sofavalg på søndag som meget bevidst.

»Det har taget mig lang tid at nå frem til den her erkendelse,« siger hun – »men jeg er ærlig talt ikke det mindste i tvivl.«