Over 17.000 danskere blokerer sig selv fra danske gambling-hjemmesider

Spillebranchen skal skære i reklamerne, mener Leder for Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel. Direktør for Danske Spil bakker op.

Næste møde i spilbranchen om indholdet af et etisk kodeks er 8. februar. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

17.355 danskere blokerede sig i 2018 frivilligt fra gambling i Danmark ved at registrere sig i Spilmyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (Rofus), skriver Jyllands-Posten. Antallet af danskere, der vender spillebranchen ryggen har været støt stigende siden 2012, hvor 1.450 bad om at blive udelukket fra gambling.

Rofus-registrerede personer kan ikke oprette sig som spillere hos de 42 spilleselskaber med licens i Danmark. Og går de på kasino, vil de blive afvist i døren.

En stor del af de personer, der går ind og registrerer sig på Rofus er mænd mellem 18 og 30 år. Og særligt online spil er en fælde for mange med hang til spilleafhængighed, siger Leder ved Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, der mener, at de mange reklamer er hovedproblemet.

I øjeblikket er et etisk kodeks på vej i den danske spillebranche. Det er branchen selv, der står for udarbejdelsen efter et pålæg fra Folketinget i juni sidste år.

Michael Bay Jørsel fra Ludomani-centeret håber på markant færre reklamer. »Tidligere ville man kalde det utopi, men det kan lade sig gøre ude i den store verden«, siger han.

Har de spilleafhængige ikke selv et ansvar?

»Jo. Og det har rygerne også. Og de mennesker, der drikker for meget alkohol. Man har altid selv et ansvar. Men når det tordner rundt med reklamer om ørene på os alle, og man ikke kan bevæge sig i det fysiske eller det virtuelle rum uden hele tiden at blive omklamret af reklamer for gambling, så har reklamerne altså også en betydning,« siger Michael Bay Jørsel.

Danske Spils direktør Niels Erik Folmann mener, at færre reklamer både angår dem, der spiller for meget og den generelle kundeoplevelse.

Hvor stor et ansvar synes du, at spillebranchen har, når et stigende antal danskere føler sig nødsaget til at registrere sig på Rofus?

»Jeg synes, at vi har et stort ansvar. Og derfor er vi nødt til at arbejde sammen, og vi hilser et etisk kodeks meget velkomment. Jo længere vi kan komme, før at der skal lovgivning til, jo bedre,« siger Niels Erik Folmann.

I England er et lignende kodeks under udarbejdelse. Det er de store spilleselskaber som Bet365 og Unibet England, der blandt andet arbejder med en aftale, som kaldes whistle-to-whistle-ad-ban. Aftalen handler om, at stoppe reklamer mellem start- og slutfløjt i sportskampe.

Niels Erik Folmann påpeger, at hvis det kan lykkes at opnå en aftale på det engelske spillemarked, som både er enormt konkurrencepræget, men også meget modent, så bør det danske marked også være med til at sætte et eksempel.

Danske Spil har drevet LudomaniLinjen, hvor alle, der har et problem med spilleafhængighed kan ringe ind og få hjælp og vejledning. Driften er nu overtaget af Spilmyndigheden.

Herudover har Danske Spil en spilscanner, der overvåger al online spil, og foretager såkaldte »omsorgskald« til de spillere, der skiller sig ud i algoritmerne.

En gruppe af medlemmer i det engelske parlament har foreslået at sidestille reklamer for spil med reklamer for tobak. Siden nytår har Italien forbudt spillereklamer og sponsorater til sportsevents fuldstændigt. Og i Australien har der siden marts 2018 været forbud mod at reklamere for spil til store sportsevents i tidsrummet med kl. 5.00 morgen til 20.30 om aftenen.

Michael Bay Jørsel ser det stigende antal danskere, der melder sig ind i Rofus, delvist som et udtryk for, at der er kommet flere spilleafhængige. Både stigende kendskab til muligheden og større nedbrydning af tabuet gennem årene kan være faktorer, der er medvirkende til stigningen. Men han understeger, at der er kommet flere spilleafhængige i Danmark.

Andel af spilleafhængige i 2016 var anslået til 125.000. Går vi tilbage til den allerførste undersøgelse, der behandlede spilleproblemer for voksne mellem 18 og 74 år - den er fra 2005 - var der omtrent 98.000, fremgår det af en rapport fra Det Nationale Forskningscenter For Velvære (SFI).