Onsdagens aktier: Iransk missilangreb farver markedet rødt

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Irans missilangreb mod to militære baser i Irak trykker som ventet stemningen på det danske aktiemarked fra åbningen onsdag, hvor Ørsted ligger midt i C25-feltet, efter at SEAS-NVE har solgt en stor aktiepost med en mindre rabat.

De iranske angreb har skabt bekymring for, at konflikten mellem USA og Iran optrappes, og det har sendt aktierne ned i det mest af verden.

Herhjemme falder C25-indekset 0,6 pct. fra åbningen til 1233,53.

Stort bundt Ørsted-aktier solgt med lille rabat

Selskabsmæssigt er der fokus på Ørsted, da SEAS-NVE tirsdag efter børslukketid satte et stort bundt aktier til et samlet beløb på over 6 mia. kr. til salg via accelereret bookbuilding.

Onsdag har aktierne så fundet nye ejere til en afregningskurs på 645 kr. Det svarer til en rabat på 2,6 pct. i forhold til lukkekursen tirsdag, hvor Ørsted faldt 1,2 pct. til 662 kr. Onsdag taber aktien så yderligere 0,7 pct. til 657,60 kr.

SEAS-NVE solgte også i november 9,5 mio. Ørsted-aktier som led i de planer, og elselskabet annoncerede i september, at det ville nedbringe sin ejerandel til cirka 5 pct. efter købet af Radius fra Ørsted.

Salgstal fra Matas

Også Matas spiller en rolle på aktiemarkedet onsdag i forbindelse med materialistkædens opdatering for blandt andet julesalget i det, der er materialistkædens tredje kvartal i det forskudte regnskabsår 2019/20. Omsætningen steg i kvartalet med 7,4 pct. til 1173 mio. kr., og salgsforventningerne til helåret præciseres opad til en omsætningsvækst på omkring 5 pct. fra tidligere 3,5-5,5 pct.

Den underliggende omsætningsvækst - like-for-like - ventes nu omkring 1,5 pct. mod tidligere 0,5-1,5 pct.

Onsdag morgen stiger Matas-aktien 7 pct. til 57,80 kr.

Fra børshusene er der onsdag flere justeringer af kursmål og anbefalinger at forholde sig til.

DSV Panalpina har fået sænket anbefalingen til »neutral« fra »outperform« af BNP Paribas. Det fremgik sent tirsdag efter dansk børslukketid af data fra Bloomberg News. Kursmålet for aktien er dog løftet til 750 kr. fra førhen 740 kr. Transportaktien falder 1,5 pct. til 742,60 kr.

BNP Paribas har desuden sænket sin anbefaling af A.P. Møller - Mærsk til »neutral« fra tidligere »outperform«. Kursmålet er samtidig sænket 500 kr. til 9500 kr. B-aktien i Mærsk dykker 1,7 pct. til 9302 kr. og ved tidligere lejligheder også været under pres, når der har været geo«politisk uro.

Goldman foretrækker Novozymes frem for Chr. Hansen

Også Chr. Hansen og Novozymes har været under luppen hos Goldman Sachs, der har genoptaget dækning af de to aktier. Det sker med anbefalingen »sælg« og et kursmål på 480 kr. for Chr. Hansens vedkommende, mens anbefalingen for Novozymes' aktie er »køb« og et kursmål på 375 kr. Aktien i Chr. Hansen er gået til bund i C25-indekset efter et fald på 2,8 pct. til 508 kr., mens Novozymes stiger 1,3 pct. til 326,30 kr.

Pandora, der falder 0,5 pct. til 337,60 kr. efter en samlet gevinst på 15,7 pct. siden selskabet præsenterede foreløbige tal for fjerde kvartal, kan konstatere, at amerikanske Melvin Capital Management LP har øget sin satsning på kursfald i aktien. Melvin har nu en shortposition, som svarer til 2,56 pct. af aktiekapitalen. Det fremgik tirsdag efter børslukketid af en meddelelse fra Finanstilsynet.

ritzau/FINANS