Nyt tvunget skilsmissekursus? Få et indblik her

På mandag skal alle skilsmisseramte forældre gennemføre et obligatorisk online-kursus, før de kan blive skilt. Denne video er et af de elementer, som skal lære forældre at håndtere skilsmissen.

 

En halv time ved computeren, mobiltelefonen eller tabletten skal hjælpe forældre med at håndtere deres skilsmisse. Håbet er, at skilsmisseramte forældre i fremtiden bliver bedre til hjælpe deres børn følelsmæssigt gennem skilsmissen – og måske endda også blive bedre til at læse og forstå deres eks-partners signaler.

Forløbet hedder SES eller Samarbejde Efter Skilsmisse, og det virker. Det fortæller forskerne bag:

»Forældrene, som har gennemført kurset, har det markant bedre på en række området.De har færre stress- og angstsymptomer. De er mindre deprimerede - og så har de også markant færre fraværsdage,« siger Gert Martin Hald. Han er lektor i psykologi og folksundhed på Københavns Universitet, og har han været med til at udvikle skilsmissekurset.

Hvad det helt præcist er der virker, er dog sværere at give et konkret bud på.

»Folk er jo meget forskellige, og vores univers opleves og føles meget forskelligt fra person til person. Man kan se det som en multvitaminpille, som går ind og booster og revitaliserer - alt efter hvad vi hver især mangler,« siger psykologen. Han har sammen med sin kollega Søren Sander siden 2013 arbejdet på at udvikle det online skilsmisseunivers.

Kurset har tidligere været omtalt som en test, men begge forskere understreger, at det ikke er en test, som man skal bestå. Men nærmere et kursus eller et univers.

 

En samlet politisk aftale

De nye regler betyder, at alle forældre i fremtiden skal gennemføre et online kursus, før de kan blive skilt. Det afgjorde samtlige partier i Folketinget i december måned sidste år.

Børne- og socialminisster Mai Mercado (K) er glad for det nye kursus, som hun mener kommer til at hjælpe mange forældre og børn.

»På næsten samtlige parametre går det bedre for de forældre, der har fået hjælp til konflikthåndtering og mægling. Det står ret tydeligt, at man kommer ud af en skilsmisse lidt mindre ked af det og lidt mere hel. Det har en rigtig stor betydning for det enkelte barn,« siger Mai Mercado til dr.dk

Hun forstår godt de forældre som synes, at politiken kommer lige lovligt ind i privatlivet.

»Ja, det kan jeg sagtens forstå - og at der kan være forældre, der tænker, at de ikke behøver at have nogen hjælp til at reflektere over deres skilsmisse. Og hvis man har det sådan, så kan man lave testen hurtigt uden at gå ned i detajlen,« uddyber ministeren overfor dr.dk.