Nyt børsselskab giver aktionærer en lang næse

Det nye børsselskab Nordic Transport Group er ramlet ind i en af børsens mest frygtede konsekvenser, tab af tillid. En kluntet og forvirrende børsentré – fra nu af et det op ad bakke.

Eivind Kolding er ny formand for børsdebutanten NTG. Selskabets kendte ansigt udadtil. Foreløbig med en dårlig børsentré, og en del af den kritik falder tilbage på Eivind Kolding. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt selskab, NTG, har listet sig ind ad bagdøren på børsen. Nærmest undskyldende.

Forvirrende og uskarp i børshovedet. Just ikke et brag af en børsfest, tværtimod ligner det en fiasko, som er skidt håndteret af ledelsen i NTG og de finansielle rådgivere, i dette tilfælde Danske Bank og Nordea. Ærgerligt for selskabet og ikke mindst ærgerligt for interessen bredt i samfundet for at blive børsnoteret.

En børsnotering burde være en champagnedag, ikke en dag med gravøl. Børsen er tænkt som en markedsplads, hvor virksomheder kan rejse risikovillig kapital til vækst. Sådan er virkeligheden dog ikke helt i dag.

»En børsnotering burde være en champagnedag, ikke en dag med gravøl.«


Transport- og speditionsvirksomheden NTG (Nordic Transport Group) med domicil i Hvidovre er kommet snublende ind på børsen via børsskallen fra det tidligere biotekselskab Neurosearch.

Formanden Eivind Kolding, tidligere A.P. Møller - Mærsk, Danske Bank og Novo Holdings, må tage en del af kritikken på sin kappe. Måske fordi børsplanerne var mere eller mindre lagt fast, da Eivind Kolding kom ind som formand i foråret 2019. Men nu er det altså Eivind Kolding, der står med ansvaret.

NTG-aktien er onsdag blevet handlet første gang – med et kraftigt kursfald på 11 procent til følge. En lang næse til de nye aktionærer.

Hertil kommer, at en planlagt kapitaludvidelse på 250 mio. kr. i dagene op til børsnoteringen blev droppet, fordi interessen angiveligt ikke matchede NTG-ledelsens ambitioner. I stedet for vækstkapital ind i virksomheden er det endt med en passiv børsnotering, hvor de bestående aktionærer har solgt ud af deres aktier. Ikke meget vækstfilosofi i det.

Det bliver op ad bakke for NTG, når selskabet på et tidspunkt kommer og beder børsmarkedet om frisk vækstkapital.

Det tyder på, at NTG ikke har føling med børsmarkedet og har fejlet med fortællingen om NTG som et nyt børseventyr på linje med transport- og logistikkoncernen DSV. Vækst ved opkøb på opkøb, fremgang, stærk ledelse, stærk styring og klar kommunikation.

Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at forstå baggrunden for NTGs forvirrende og uigennemskuelige fremgangsmåde ad børsens bagdør. Hvad er i grunden meningen med det?

Det er muligt, at NTG har kunnet spare lidt på omkostningskontoen via Neurosearch-skallen, men i så fald kan det vise sig at være det helt forkerte sted at spare.

NTG, der blev stiftet i 2011, har ellers gjort det rigtig godt de seneste fem år med flot vækst år efter år. Femdobling af omsætning, indtjening og antal medarbejdere over disse fem år. Med en ambition om en yderligere fordobling af omsætningen til ti mia. kr. over de kommende par år.

Se det er jo en rigtig væksthistorie, som burde passe perfekt som affyringsrampe for en ny børsnoteret virksomhed. I stedet er NTG endt med et minus på tillidskontoen.

Netop tillid er uhyre afgørende for børsvirksomheder. Spørg bare kriseramte Bang & Olufsen. Her kæmper det børsnoterede selskab for sin fremtid som selvstændig virksomhed.

Tilliden til B&O-ledelsen er røget, og dermed er også tilliden til et succesrigt turnaround i B&O røget. Ingen tvivl om, at B&O-operationen ville være noget mere håndterbar uden for børsen end som børsnoteret virksomhed.

NTGs og B&Os udgangspunkt på børsen er meget forskelligt. Den ene har en god økonomi, den anden en dårlig økonomi. Men fælles for de to selskaber er, at en stor del af tilliden er gået fløjten.

Tillid er guld værd på børsen – mangel på tillid derimod kan være en dræber.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Hvad er i grunden meningen med at gå på børsen ad bagdøren?«