Ny ghettoliste: Danmark har fået otte nye ghettoer

Boligministeriet har netop offentliggjort deres liste over ghettoområder i Danmark. Otte områder er nye på listen.

Odensebydelen Vollsmose har i mere end fire år været på regeringens ghettoliste. Det kan resultere i, at kommunen må rive boligblokke ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Malte Kristiansen

Danmark har fået otte nye boligområder på ghettolisten i forhold til sidste års liste.

Det drejer sig om Lundtoftegade, Aldersrogade og Hørgården i København, Charlotteager i Høje Taastrup, Nøjsomhed/Sydvej i Helsingør, Korsløkkeparken Øst i Odense, Resedavej i Silkeborg og Ellekonebakken i Viborg. Mens Korskærparken i Fredericia ikke længere opfylder kriterierne for at være en ghetto.

15 steder rundt omkring i Danmark ligger der desuden såkaldt »hårde ghettoer«.

Regeringen har opsat en række kriterier, hvor kun nogle af dem skal være opfyldt for, at boligområdet kommer på ghettolisten. Kriterierne er, at boligområdets beboere har lav eller ingen uddannelse, har dårlig tilknytning til arbejdsmarkedet, har lav indkomst, at mere end halvdelen er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande og at mange har begået kriminalitet.

For de hårdeste ghettoer gælder det desuden, at boligområdet har stået på ghettolisten i fire år i træk.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti indgik i maj i år en bred aftale, der skal komme ghettoområderne til livs. Aftalen betyder, at boligområder, der har stået på ghettolisten i fire år i træk, skal nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent inden 2030.

Det kan blandt andet ske ved at sælge de almene boliger, ændre reglerne for udlejning eller at rive boligblokke ned.

Transport-, bygnings- og boligministeren offentliggør hvert år 1. december en liste over ghettoområder i Danmark. På den nye liste er der 29 boligområder, som opfylder kriterierne for at være et ghettoområde. Ud af dem har 15 status som en hård ghetto.