Ny DR-formand får brug for »sine evner til at skabe resultater i kulturlivet«

Marianne Bedsted skal som nytiltrådt formand i DRs bestyrelse føre statsradiofonien videre ovenpå medieforliget og sikre, at DR fortsætter med at være relevant i de danske hjem. Det er en helt ny udfordring for Bedsted, der ellers har gjort karriere i detailhandel.

Marianne Bedsted har nu officielt indtaget rollen som bestyrelsesformand i Danmarks Radio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

1. januar og årsskiftet er for mange ofte en anledning til forandring. For Marianne Bedsted markerede nytårsdag, udover starten på endnu et år, en stor forandring på arbejdsfronten: Hendes officielle indtræden som bestyrelsesformand i Danmarks største kulturinstitution, DR.

En rolle, der indebærer et enormt ansvar netop nu, men som hun mener, at det er noget nær en borgerpligt for hende at indtage. »Et privilegium«, har hun kaldt det.

Hun har været leder i mere end halvdelen af sit liv – i hotelbranchen, i detailbranchen og ikke mindst i Musikhuset i Aarhus, som hun sad i spidsen for i seks år indtil 2014. Brancherne er forskellige, men i sidste ende har det handlet om at løfte total-oplevelsen for gæster og kunder. At give dem »wow-oplevelser«.

Hun har viljen til at skabe forandring. Da hun kom til Musikhuset Aarhus, var der røde tal på bundlinjen. Ved hjælp af en strategisk omstrukturering fik Marianne Bredsted vendt økonomien og skabt positive trivselsmålinger, hvilket ikke gik ubemærket hen.

»Hun var god til at få medarbejdere til at arbejde i en bestemt retning, fordi hun var en klar og tillidsvækkende leder. Hun lytter meget og analyserer, inden hun træffer en beslutning,« fortalte bygningschef i Musikhuset, Jesper Kjær, til DR i efteråret.

Har sans for udvikling

Den »tillidsvækkende leder«, kommer fra en stilling som direktør for både stormagasinerne Salling og for franchisedivisionen i Salling Group.

Derfor blev det en af efterårets helt store overraskelser i erhvervslivet, da kulturminister Mette Bock udpegede netop Salling-chefen til at tage over for Michael Christiansen, der har siddet på posten i ti år.

Mange har hæftet sig ved, at Marianne Bedsted primært har erfaring fra direktørstillinger i det private erhvervsliv. Hun har aldrig ledet en offentlig institution på størrelse med DR og har et stort arbejde foran sig, hvor hun skal lære at navigere i den politiske blæst, DR ofte bliver hvirvlet ind i.

Men den manglende erfaring på det punkt har ikke spillet ind.

Mette Bock har blandt andet lagt vægt på det omdømme, Bedsted har fået skabt sig som kulturprofil og leder, som en af årsagerne til, at valget faldt på netop hende.

»Hun evner at skabe resultater i kulturlivet. Marianne Bedsted har desuden massiv ledererfaring og en særlig sans for udvikling og for at finde nye veje,« begrundede ministeren valget.

Og resultater vil hun skabe, selv om DR netop gennemgår en omfattende sparerunde.

»Den vigtigste funktion er, at man for de penge, man har, får lavet så meget kultur som muligt og får givet så mange gode kulturoplevelser, som man har mulighed for. I en privat virksomhed er man fokuseret på bundlinje og tal. I en kulturvirksomhed skal man bevæge og berige mennesker,« sagde Marianne Bedsted til Berlingske i efteråret.

Måske 1. januar også markerer en ny start for DR – med Marianne Bedsted i spidsen.