Nu lander sundhedsaftalen - Det ved vi

Forligsparterne blevet enige, og den længe ventede sundhedsreform forventes fremlagt i dag kl. 9.30. Meget er uvist, men smule ved vi allerede.

Forhandlingerne til den nye Sundhedsreform har stået på siden januar. Her ses Liselott Blixt (DF), Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), Finansminister Kristian Jensen (V), Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og René Christensen (DF), da Regeringen og Dansk Folkeparti møder pressen i Finansministeriet efter forhandlinger om en delaftale som en del af sundhedsreformen, søndag den 24. marts 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Sundhedsreformen har måske haft en hård fødsel. Ikke desto mindre præsenterer Regeringen og Dansk Folkeparti den nye aftale her til formiddag.

Aftaleparterne har løftet sløret for dele af aftalen, men der er stadig områder som eksempelvis, spørgsmålet om den Nærhedsfond, som skal finansiere den nye struktur. Desuden er der splittelse mellem aftaleparterne i spørgsmålet om, hvor mange penge man bør poste i at bygge nye sundhedshuse og skaffe mere sundhedspersonale.

Regionerne nedlægges

Regionerne nedlægges, og dermed nedlægges de borgervalgte regionsrådsvalg også. I stedet oprettes såkaldte Brugerråd, der skal indgå som en del af de 21 sundhedsfællesskaber, og fem bestyrelsesstyrede sunhedsforvaltninger. Planen er, at rådene skal sikre et bedre og tættere samarbejde mellem praktiserende læger, hospitaler og de sundhedstilbud, som udbydes i kommunerne.

En indsats mod jordforurening

Parterne er enige om, at der skal bruges 600 millioner kroner frem mod 2030 til at rydde op efter de værste tilfælde af jordforurening. Da regionerne nedlægges skal frisættes en række millioner, og en række opgaver, som kommunerne med den nye reform skal overtage. Herunder bekæmpelse af miljøforuerening. Ifølge regeringens tal bruger landets regioner omkring 430 millioner årligt på denne udgift. Med delaftalen som regeringen og dansk folkeparti landede i søndags afsættes 600 millioner over en tiårig periode. Planen er, at der skal ryddes op efter de forureninger, som den tidligere produktion på Grindstedværket og Cheminova ved Harboøre Tange har medført.