Nu bliver Kim Larsen hyldet: »Det havde han venligst frabedt sig«

Ønskerne om at hylde Kim Larsen er mange: DR planlægger et mindeshow, og et optog er under opsejling. Men mens han levede, havde Kim Larsen det svært med den store opmærksomhed, hans musikalske succes førte med sig.

Kim Larsen er død, 72 år. Kim Larsen sov stille ind søndag den 30. september 2018. Blomster, øl, cigaretter og hilsner er lagt foran det portræt, der er blevet malet af kunsteneren MPO på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København til ære for danskernes store sanger mandag den 1. oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på Kim Larsens død søndag er forskellige hyldester nu under opsejling. Lysten til at minde mennesket, der skabte soundtracket til danskernes bryllupper og begravelser og alt det ind imellem, er stor.

På Facebook har 3.200 i skrivende stund meddelt, at de vil deltage i »OPTOG for KIM Larsen«, mens 22.000 er interesserede i begivenheden. På steder, hvor sangeren har haft sin gang, er der blevet lagt blomster. På plankeværket ind til Christiania i Prinsessegade på Christianshavn er malet et vellignende portræt. De sociale medier flyder over med tanker og minder om manden bag sangene, der i årtier har ramt midten af målskiven i forhold til danskernes selvforståelse. Og DR planlægger et mindeshow søndag klokken 20, hvor danske sangere fortolker nogle af Kim Larsens utallige sange.

På Christianshavns Torv i bliver der lagt blomster og beskeder til ære for Kim Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

Men hvordan ville Kim Larsen selv have haft det med at blive hyldet?

»Det havde han venligst frabedt sig. Det er der ingen tvivl om. Alt postyret uden om musikken var han ikke interesseret i. Han kæmpede i mange år med opmærksomheden, som stod i kontrast til hans rolle som nationaleje,« fortæller Jacob D. Lund, der er medforfatter til Kim Larsen-biografien »Solisten – Historien om Kim Larsen«.«

Jeppe Bjørnberg Hansen

»Kim Larsen tilhører den absolutte elite. Der er måske tre i alt, der har haft så stor betydning. De to andre er Kierkegaard og H.C. Andersen. Vi er helt deroppe.«


»Han kæmpede med den massive opmærksomhed, han fik herhjemme. Hvis vi kigger gennem hans karriere, så afprøver han ny lyd, og han har også havde nogle opgør med pressen. Men han fandt fred i det til sidst, begravede stridsøksen og gav folk »Kvinde Min«, fordi det var den, de gerne ville høre,« siger Jacob D. Lund, der i forbindelse med biografien om Kim Larsen talte med mere end 40 personer tæt på Kim Larsen. På det grundlag dannede han sig et billede af manden bag sangene.

»Han havde et kæmpedrive for at lave musik. Det var nærmest en urkraft. Det har vi alle sammen nydt godt af. Der kommer ikke særlig mange som ham, der samler hele landet, på en generation. Men det har en pris at gå så konsekvent ind i det. Han var en meget sammensat person. Der er ikke nogen, der har mødt Kim Larsen og ikke er blevet berørt af det. Både med det ene og det andet fortegn,« siger Jacob D. Lund.

Vil gerne gå for Larsen

29-årige Jeppe Bjørnberg Hansen står bag optoget til ære for Kim Larsen. På spørgsmålet om, hvad der fik ham til at tage initiativet, svarer han:

»Mest af alt, fordi jeg tænkte, at det her er en sang, der skal synges med på. Da andre ikke tog initiativet, så gjorde jeg.«

Ideen om optoget er blevet godt modtaget. Alt tyder på, at mange tusinde mennesker kommer til at gå med 5. oktober klokken 18, når folk mødes ved Sofiegården på Christianshavn, hvor Kim Larsen boede i midten af 1960erne, og går gennem Indre By.

Her er Kim Larsen fotograferet 4. november 2003. Han gav koncerter til det sidste – selv om det var siddende. Men søndag blev der stille. Kim Larsen blev 72 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Kim Larsen havde det svært med opmærksomhed, der rakte ud over hans musik. Til spørgsmålet om, hvilke tanker Jeppe Bjørnberg Hansen har gjort sig i forhold til det, svarer han:

»Jeg tror, at han sidder deroppe og tænker, at det er meget godt, at der bliver lidt rabalder i gaden. Jeg synes næsten, at det ville være blasfemi, hvis vi ikke gjorde noget.«

En gigant

Kim Larsens betydning kan der i Jeppe Bjørnberg Hansens optik ikke herske tvivl om.

»Kim Larsen tilhører den absolutte elite. Der er måske tre i alt, som har haft så stor betydning. De to andre er Kierkegaard og H.C. Andersen. Vi er helt deroppe,« siger han og efterlyser noget hjælp til sit private initiativ. Det er efterhånden blevet så stort, at den planlagte afslutning på værtshuset Drop Inn, der ligger ved siden af et af Kim Larsens tidligere øvelokaler, muligvis skal ændres af pladshensyn.

»Måske er der nogen, der kan hjælpe med, at der bliver sat en scene op på Rådhuspladsen, hvor der kan blive spillet nogle sange,« siger Jeppe Bjørnberg Hansen.

»Tak for sangen« står der på det store portræt til ære for Kim Larsen malet af kunstneren MPO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau.

DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme fortæller om det musikalske mindeprogram:

»Kim Larsen har sat et kæmpe aftryk på den danske sangskat, og han er vel nok den største danske musikstjerne, vi har haft til dato. Kim Larsen har samlet danskerne i årtier, og vi vil gerne mindes de mange musikalske aftryk, han har sat,« siger han til dr.dk og tilføjer:

»DR er straks gået i gang med at planlægge aftenen, og de nærmere detaljer kommer i løbet af den kommende uge.«