Novozymes kæmper med svigtende salg - især bioethanolsalg er ramt

Et dårligere kvartal end ventet og store oversvømmelser i Midtvesten i USA er årsagen til, at Novozymes nedjusterer forventningen til den organiske vækst i år.

Novozymes i Bagsværd, fredag den 12. oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det kom frem i forbindelse med, at enzymgiganten kom med tal for de første tre måneder af 2019 onsdag morgen.

Topchef Peder Holk Nielsen siger, at det var ventet, at tallene i kvartalet ville være under pres, da sammenligningsgrundlaget - første kvartal 2018 - var præget af meget stærke tal.

»At vi skulle ned i tempo, kommer ikke som nogen overraskelse for os. Det meldte vi allerede ud i januar, da vi kunne se, at sammenligningsgrundlaget for første kvartal 2018 var et svært et, så derfor ventede vi en negativ vækst« siger direktøren til Ritzau Finans.

»At der så kom en oversvømmelse i Midtvesten i USA oveni, og at kvartalet generelt blev lidt vanskeligere, gør det ikke bedre,« siger direktøren.

Salget af enzymer til fremstilling af bioenergi faldt med 8 pct. på organisk basis i første kvartal 2019 og på toplinjen dykkede omsætningen til 623 mio. kr. Dermed udviklede salget sig dårligere end ventet, da analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Novozymes selv havde forudset en vækst på 1,0 pct. og en omsætning på 685 mio. kr.

Til sammenligning var den organiske vækst på 9 pct. i de første tre måneder af 2018, og omsætningen lød på 648 mio. kr.

»Meget af det kan henføres til USA og oversvømmelsen, der ramte i marts og gik ind i april. Visse steder gik det på få dage fra snefald på 12 fod på frossen jord til temperaturer på over 20 grader. Oveni kom der så også regn. I Nebraska er det de værste oversvømmelser nogensinde. Og det ramte os og det salg, vi har til bioethanolproducenterne derovre«, fortæller Peder Holk Nielsen.

»Og det fortsatte ind i april. Men den indsnævring, vi nu har lavet, dækker det hele,« siger direktøren.

SVÆRT AT NÅ TOPPEN AF FORVENTNINGERNE

Novozymes venter nu en organiske salgsvækst for 2019 på 3-5 pct. mod tidligere 3-6 pct. i lokal valuta. I danske kroner er vækstforventningerne på 4-6 pct., oplyser Novozymes.

Michael Friis Jørgensen, der er analytiker hos Alm. Brand Markets, mener, at det nu bliver vanskeligt for Novozymes at nå toppen af de udmeldte forventninger. Og det skaber usikkerhed i markedet, hvor frygten kan gå på, at forventningerne senere på året skal nedjusteres endnu en gang.

»Indtil vi ser en bedring i næste regnskab, vil der være en risiko for, at bunden af intervallet også skal nedjusteres. Det vil være snakken, og det er aldrig et godt sted for et selskab at havne allerede efter første kvartal. Jeg tror ikke selv, at det sker, men diskussionen vil være ude i markedet nu, og det skaber negativ stemning om aktien«, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Novozymes fastholder de øvrige forventninger til resten af 2019.

IRANSK KUNDE ER VÆK

Den største division hos Novozymes, som omfatter salg af enzymer til vaskemidler og mikroorganismer til rengøringsløsninger, kom svagere ud af første kvartal 2019 end ventet, da en stor iransk ordre for første kvartal 2018 ikke går igen.

Organisk faldt salget 3 pct. i månederne januar, februar og marts mod en ventet nedgang i væksten på 2 pct. blandt analytikerne i et estimat, indsamlet af Novozymes selv. I første kvartal 2018 lød den organiske vækst i divisionen på 1 pct.

»Faldet her var ventet, da vi i første kvartal sidste år havde et stort salg til en kunde i Iran - og det er et salg, der ikke kommer igen,« siger direktøren og hentyder til handelssanktionerne mod Iran.

I kroner og ører faldt salget i divisionen til 1145 mio. kr. fra 1164 mio. kr. i første kvartal 2018. Analytikerne havde ifølge Novozymes ventet en omsætning i divisionen, som bærer navnet Vaskemidler, eller Household Care, på 1169 mio. kr.

I det næststørste forretningsben, føde- og drikkevare, faldt salget 2 pct. organisk i første kvartal i år, hvor analytikerne havde ventet en organisk vækst på 1 pct. Også forretningsområdet Landbrug og Foder faldt i første kvartal 2019 med 6 pct. organisk mod et ventet fald på 3 pct.

/ritzau/FINANS