Nilfisk nedjusterer for anden gang

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nilfisk, der producerer rengøringsmaskiner til professionelle, har onsdag morgen nedjusteret forventninger til 2019 for anden gang i år.

Det er blandt andet en forværring af markedsforholdene i EMEA-regionen, som er skyld i nedjusteringen, oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

»Markedsforholdene i EMEA blev forværret yderligere i kvartalet, og samtidig var vi ikke i stand til at levere vækst i Americas i tredje kvartal,« lyder det fra topchef Hans Henrik Lund i en kommentar.

»Om end resultaterne i USA materialiserer sig langsommere end ventet, tror vi på vores plan og de initiativer, vi har gennemført,« siger han.

Nilfisk venter nu en negativ organisk vækst på cirka 4,5 pct. i 2019. Før var forventningen en negativ organisk vækst på 1 pct.

Der ventes nu en EBITDA-margin før særlige poster på cirka 9,5 pct. mod før 11-11,5 pct.

Udviklingen går også udover Nilfisks mellemlange forventninger, der lyder på en EBITDA-margin på 13-15 pct. og en årlig organisk vækst på 3-5 pct.

Forventningerne består her, men selskabet anser det nu som usandsynligt, at de kan realiseres i 2021, hvis det nuværende økonomiske miljø fortsætter.

Nilfisk vil komme med yderligere perspektiver på realiseringen af disse, når klarheden om de økonomiske vilkår forbedres.

OMSÆTNINGEN SKRUMPEDE I TREDJE KVARTAL

I den brandede del af forretningen ventes nu en organisk vækst på minus 3 pct., hvor der før blev ventet en flad vækst.

Det skyldes blandt, at der i Tyskland og i lande, der er tæt bundet op på den tyske økonomi, er oplevet en yderligere nedgang i markedet.

Derudover er væksten lavere end ventet i Americas - særligt på grund af udfordrende forhold inden for industriforretningen og forretningen for højtryksrensere.

Helårsforventningen til Private label-forretningen sænkes til en organisk vækst på minus 10-15 pct. på grund af øget forsigtighed hos kunderne.

For det tredje forretningsområde - Consumer - ventes der fortsat en negativ organisk vækst på minus 10-15 pct.

I forbindelse med nedjusteringen har Nilfisk præsenteret foreløbige regnskabstal for årets tredje kvartal, som ifølge Hans Henrik Lund ikke levede op til forventningerne.

Omsætningen endte på 228 mio. euro, hvilket er en negativ organisk vækst på minus 6,8 pct. fra samme kvartal af 2018, hvor toplinjen viste 253,6 mio. euro efter en organisk vækst på 2,6 pct.

EMEA-regionen viste en negativ organisk vækst på minus 7 pct. i tredje kvartal mod minus 1 pct. de samme tre måneder af 2018.

Nilfisk formåede dog at fastholde sin EBITDA-margin før særlige poster på 10,2 pct. i årets tredje kvartal.

I 2019 har Nilfisk-aktien tabt 39,4 pct. af sin værdi. Tirsdag lukkede aktien 1,9 pct. højere i 139,60 kr.

/ritzau/FINANS