Ministeren raser: Fiskere løber fra ansvar for svindelmistanker

Storfiskernes organisation melder hus forbi, når det gælder Rigsrevisionens sønderlemmende kritik af erhvervet.»Fiskerne har ikke forstået sagens alvor. Husk på, at vi netop har meldt fem fiskere til politiet,« siger fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V).

Eva Kjer Hansen, minister for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri giver fiskerne en opsang for ikke at tage Rigsrevisionens kritik alvorligt nok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) røg helt op i det røde felt, da hun læste Berlingske i mandags. Her fraskriver de danske kvotekongers brancheorganisation sig ifølge ministeren ansvaret for den sønderlemmende kritik af fiskernes moralske habitus og stærke mistanke om svig og stråmandsvirksomhed, som Rigsrevisionen rejste i en kritisk rapport i sidste uge.

Rigsrevisionen har afsløret en stribe fejl i Fiskeristyrelsens administration af og kontrol med millioner af EU-tilskud. En række fiskere har fået EU-støtte i modstrid med reglerne på grund af roderiet, og fiskerne selv går heller ikke ramt forbi. Ifølge Rigsrevisionen er der klare indikationer på stråmandsvirksomhed og svig i en række tilfælde, og fem fiskere er nu meldt til politiet.

Fiskeriminister Eva Kjær Hansen (V)

»Hele fiskeriets omdømme er på spil.«


»Jeg bliver harm, når jeg oplever direktøren for Danmarks Pelagiske Producentorganisation sige, at problemerne i hvert fald ikke har noget med dem at gøre. De kan jo konkret se, at der nu er en række politianmeldelser. Det er som om, fiskerne ikke har forstået, hvor kritisk den her rapport egentlig er, og hvor stort et problem, vi står med,« siger Eva Kjer Hansen.

Melder hus forbi

Berlingske gennemgik mandag en række eksempler fra Rigsrevisionens rapport på, hvordan fiskere har fiflet med oplysningerne i deres ansøgninger om tilskud for at få penge fra EU-kassen. Direktør Esben Sverdrup-Jensen fra storfiskernes organisation, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, pegede i artiklen på, at hans medlemmer kun i fire ud af 456 tilfælde har søgt om tilskud. »Der er ikke noget at komme efter i min butik,« sagde han.

Danmarks Fiskeriforening har til gengæld over 700 fartøjer som medlemmer, hvoraf mange har søgt og fået tilskud EU-tilskud i 2014-17, som er den periode, Rigsrevisionen har undersøgt. Men organisationens underdirektør, Kenn Skau Fischer, mener ikke, at Rigsrevisionens rapport er alarmerende, når det gælder fiskernes lovlydighed: »Vi synes ikke, at vi nærmer os et niveau, hvor det er helt skrækkeligt i forhold til, hvor komplicerede tingene er,« sagde han til Berlingske mandag.

Eva Kjer Hansen er ikke tilfreds med reaktionerne fra fiskernes organisationer. Hun mener, at fiskerne skal gøre sig klart, at erhvervet er en del af det omkringliggende samfund: »Når jeg nu er ude at svinge pisken, er det fordi, fiskerne og deres organisationer har en interesse i at bidrage til at genetablere tilliden til forvaltningen på fiskeriområdet. Hele fiskeriets omdømme er på spil, og branchen har brug for at tænke over sit image i befolkningen. Det handler jo om befolkningens opbakning til fiskeriet, som har brug for, at der afsættes offentlige midler af til innovation og udvikling af branchen. Selv gør jeg en kæmpe indsats for at genoprette Fiskeristyrelsen og i de administrative forhold i fiskeriet i det hele taget,« siger Eva Kjer Hansen.

Statsrevisor til forsvar

Esben Sverdrup-Jensen fra storfiskernes organisation er klar over, at branchen er udfordret, men henviser også til, at en af statsrevisorerne har sagt, at det ikke er fiskerne, men administrationen, der har fejlet:

»Man behøver bare at åbne en avis for at forstå, at fiskeriforvaltningen og sektoren generelt har fået en betydelig ridse i lakken. Der ligger en massiv udfordring i at skabe bedre forståelse i befolkningen for, hvordan moderne bæredygtigt fiskeri foregår, og i at sikre at regler, love og procedurer overholdes og administreres korrekt både til lands og til vands,« skriver han i en e-mail.

»Statsrevisor Henrik Thorup sagde forleden, at det er ikke fiskerne der har fejlet, men administrationen, og det er den konklusion, vi tager udgangspunkt i. Det betyder ikke, at vi ikke forstår alvoren eller ikke mener, at lovbrud skal stoppes, og at konkrete sager skal følges til dørs ved domstolene, men lige nu ved vi intet om de konkrete politianmeldelser, hvem der er anmeldt og for hvad, og om politiet finder grundlag for at rejse sigtelser.«