Minister klar til krig mod »skruppelløse« kviklån

Flere partier i blå blok bakker nu op om et loft på årlige omkostninger på kviklån. Det får erhvervsministeren til at forberede sig på en kamp mod skyhøje omkostninger, som indtil nu ikke har været i strid med loven.

Politikere har før strammet reglerne omkring kviklån, men lige lidt har det hjulpet. Derfor gør minister nu klar til at indføre et fast loft over, hvor mange penge kviklånsudbydere for fremtiden må presse ud af forbrugerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Ritzau Scanpix

Nu er der politisk flertal for at indføre en øvre grænse for, hvor store renter og gebyrer forbrugere kan komme til at betale på de såkaldte kviklån.

Det skriver Børsen.

Det sker, efter at både Dansk Folkeparti og De Konservative har skiftet mening på området. I foråret havde et forslag fra SF om et loft over renter på kviklån ellers kun opbakning fra Enhedslisten og Alternativet.

Langtidsholdbar løsning på hurtige lån

Det holdningsskifte hos flere partier har erhvervsminister Simon Kollerup (S) set sit snit til at rykke på.

»Vi tager et opgør med de kviklån, som med fuldstændigt ublu omkostninger og skruppelløse måde at drive forretning på, fanger folk i en gældsspiral,« udtaler han i en skriftlig kommentar til Børsen.

Politikere har før forsøgt at stramme loven om låneudbyderne, men det er altid lykkedes dem at omgå nye reglerne. Derfor vil han nu gå efter at lave en uomgåelig og mere langtidsholdbar løsning.

Omkostninger på 759 procent

I foråret slog Østre Landsret fast i en sag, at det ikke var i strid med lovgivningen, at en forbruger var havnet med årlige omkostninger på 759 procent.

Det fik Finans Danmark, der er interesseorganisation for blandt andet banker og realkreditinstitutter, til at støtte op om en grænse på 50 procent i årlige omkostninger, og det har angiveligt været med til at få Dansk Folkeparti til at skifte kurs.

For tre år siden indførte politikerne en betænkningstid på 48 timer på kviklån, men de har nu måttet erkende, at den ikke havde meget effekt.