Mette F. møder hård kritik for omtale af rød mærkesag: »Hun vildleder hele befolkningen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Under statsminister Mette Frederiksen (S) har de fattigste danskere fåret reduceret deres disponible indkomst, viser tal fra Finansministeriet. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er blevet mandag. Det er koldt og glat udenfor. Men hvis du har små skolebørn, føles det ikke nødvendigvis som en klassisk mandag. De små skal nemlig tilbage i skole igen, og dermed nærmer vi os også med museskridt en normal hverdag igen.

Det var dagens gode nyhed, og i dagens overblik forsøger vi at give dig det bedste overblik over dagens andre vigtige nyheder. Vi skal omkring et nyt opgør med biler i København, kritik af regeringen for at mørklægge dokumenter og kritik for at underspille, hvordan det står til med uligheden i Danmark.

Men allerførst tager vi lige et kort overblik over coronasituationen, som den ser ud lige nu.

De seneste tal for smitte med coronavirus tegner stadig et billede af faldende smitte og ser sådan ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 201.621 (435 nye smittede)
Antal indlagte: 378 (fire færre end dagen før)
Antal indlagte på intensiv: 76 (heraf 54 i respirator)
Antal døde i Danmark med påvist covid-19: 2.216 (én flere end dagen før)
Antal smittede på verdensplan: 106.137.857
Antal døde på verdensplan: 2.316.772
Antal vaccinerede i Danmark: 197.710 (3,39 procent)

Positivprocent: 0,32

Du kan dykke nærmere ned i de danske tal her. Du kan du blive klogere på coronasituationen globalt her.

Lyntestaftale møder kritik

Vi bliver i coronasporet, for i går kom en stor nyhed, da Region Midtjylland fortalte, at man kun en uge efter at have sendt to nye lyntestoperatører på banen siger farvel til den ene. Problemer med dårlig hygiejne i testcentre og manglende overholdelse af datasikkerhed betyder, at regionen har opsagt kontrakten med SOS International og Medicals Nordic.

Men ifølge en ekspert og sundhedsordførere har der hele tiden været noget uldent ved den aftale, der blev indgået med SOS International.

»Man må have skruet udbuddet dårligt sammen og tilsyneladende kun set på pris og glemt at se på hygiejne, procedurer, retningslinjer og det lægelige ansvar,« siger overlæge og formand for de danske intensivlæger Joachim Hoffmann-Petersen, der er folketingskandidat for De Konservative. Læs hele historien her.

S vil have bilerne ud af byen

På forsiden af Berlingske handler det ikke om corona, men om biler. Københavnernes biler. Eller i virkeligheden om de biler, som Socialdemokratiet i hovedstaden helst ville slippe for at kigge på.

Som en del af et nyt politisk udspil vil Socialdemokratiet have lukket veje helt. Beboelseskvarterer skal indrettes, så man stopper gennemkørende trafik. Og de mest forurenende biler skal slet ikke have lov at køre på vejene i København.

»Bilerne skal spille en mindre rolle i byen, end de gør i dag,« konstaterer Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), der sammen med sit parti står bag det nye forslag, som du kan læse om i artiklen her.

Regeringens mørklægning er muligvis sket på tvivlsomt grundlag

Regeringen møder nu kritik for at mørklægge dokumenter med en begrundelse, der ifølge eksperter ikke holder vand.

Beslutningen blev truffet med den begrundelse, at coronavirus ikke smitter gennem luften, og at informationer om sygdommen derfor ikke er omfattet af miljøoplysningsbegrebet, der giver videre adgang til aktindsigt i blandt andet dokumenter om regeringens håndtering af epidemien.

Men i efteråret bredte smitten blandt mink sig som en steppebrand over store afstande, hvilket som bekendt endte med, at alle danske mink blev aflivet. I oktober fastslog en rapport fra Dansk Veterinær Konsortium tilmed, at coronavirus blev fundet i luften to meter væk fra hallerne med mink.

Samtidig kan der sættes spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad coronavirus smitter gennem luften. Det mener Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet:

»Coronavirus kan smitte på alle måder. Både med dråber, ved kontakt og gennem luften. Om den ene så er mere fremherskende end den anden, er meget svært at sige.«

»Hun vildleder hele befolkningen«

Der er også kritik af regeringen på forsiden af Jyllands-Posten. Imens statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook proklamerer, at hun kæmper for, at uligheden ikke skal stige, viser et svar fra Finansministeriet, at netop det sker.

Svaret viser, at under S-regeringen har den fattigste tiendedel af befolkningen fået mindsket sin disponible indkomst med 1,66 procent som samlet effekt af finanslove, bankskat, klimatiltag, cigaretafgifter mv. For den rigeste tiendedel er nedgangen på 0,57 procent.

»Hun vildleder hele befolkningen, for hun efterlader klart indtrykket af, at hendes regering reducerer uligheden, men hun gør det stik modsatte,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank CEPOS, som har samlet tallene.

Læs hele artiklen her.

Rekordfå tildeles dansk statsborgerskab

Til noget helt andet og en helt anden avis. Politiken har nemlig en interessant historie. Ifølge en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration er antallet af tildelte danske pas nemlig rekordlavt.

Antallet af udlændinge, der fik dansk statsborgerskab, var i 2019 på 1.781 personer. Det er det laveste niveau siden 1979.

Men selvom flere partier er glade for den udvikling, er det ikke uden konsekvenser, siger Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration:

»Statsborgerskab har klar betydning for integration i forhold til beskæftigelse og tilhørsforholdet til det danske samfund, så udviklingen risikerer at forværre integration.«

Læs hele historien her.

Brostrøm kritiseres i ny rapport

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, optræder flittigt i underholdningsprogrammer med et smil på læben. Men han har givetvis ikke altid været lige populær hos statsminister Mette Frederiksen (S) – og omvendt.

Coronaudredningen, der beskrev nedlukningen bag kulisserne, har blotlagt en dyb uenighed mellem Sundhedsstyrelsen og Statsministeriet, og i en længere, men rasende interessant artikel i Berlingske beskrives en række sager, hvor det slår gnister mellem Brostrøm og regeringen, og hvor Brostrøm direkte tilbageholder viden for regeringen.

»Det er sjældent, at vi ser en sådan uenighed udfoldet på den måde. Men det er heller ikke hver dag, at vi har en pandemi,« siger professor og sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen blandt andet i artiklen, der kan læses her.

Det sker i dag:

Hvis du har børn i skolen fra 0. til 4.-klasse, bliver du nok ikke overrasket over denne nyhed: Men fra i dag kommer de for første gang tilbage i skole siden december. Det er et resultat af regeringens beslutning fra begyndelsen af forrige uge. Og apropos test så sker genåbningen af skolen for de mindste elever med tilbud om lyntest til lærere.

Forældre skal i øvrigt også være opmærksomme på, at de fra i dag skal bære mundbind, når de afleverer i skole eller i dagtilbud.

Det var den glædelige nyhed. Der er også et par voldsomme og spektakulære krimisager på programmet i morgen.

Retten i Aarhus fortsætter i dag en sag, hvor en 53-årig mand er tiltalt for drabsforsøg – og en 41-årig for medvirken – i forbindelse med en Stram Kurs-demonstration anført af Rasmus Paludan i juni 2020 i Aarhus. Her brød den 53-årige gennem politiets afspærring og løb frem mod Paludan med en kniv. Mandens angreb blev afværget, og han blev skudt i benet af politiet.

Sagen behandles frem til 9. februar.

Og så indleder Retten i Odense i dag en sag mod en 30-årig mand, som er tiltalt for at have hjulpet Islamisk Stat ved at have indsamlet og delt vejledninger om fremstilling af gift og bomber, angreb og om at holde sig skjult på nettet.