Margrete Auken: EU vil med sikkerhed mangle arbejdskraft

Den konservative Pernille Weiss har tidligere sagt, at EU vil mangle 10 millioner hænder, men har nu kaldt sin udtalelse »misforståelsesmulig«. Margrete Auken fra SF ville aldrig selv have slynget tallet ud, men mener, at Pernille Weiss har en pointe.

Margrete Auken, spidskanditat for SF til europaparlamentsvalget, mener, at Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti har ret i, at der kommer til at mangle meget arbejdskraft i fremtiden. Hun efterspørger en fælles europæisk løsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tilbage i slutningen af april udtalte Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti til Berlingske, at migranter ikke skal ses som en trussel, og at der vil mangle 10 millioner hænder i EU. Hurtigt undsagde hendes eget parti udtalelsen, som hun også selv kaldte »misforståelsesmuligt«.

Margrete Auken fra SF optræder i dag i Jyllands-Posten, hvor hun beskriver udtalelsen som »lidt dristig«. Hun erklærer sig dog enig i pointen: Der er brug for mere legal migration til Europa på længere sigt. Berlingske har i dag talt med Margrete Auken for at høre, hvad hun helt konkret mener, der skal ske.

»Jeg har ikke sagt, at jeg er enig. Det er der ingen, som er. Jeg ville ikke selv have slynget det tal ud. Men det er korrekt, at jeg har sagt, at hun har en pointe,« siger Margrete Auken.

Hun synes, at det måske var et lidt for stort »slag på tasken«, som Pernille Weiss kom med, da hun sagde, at det var 10 millioner, som man ville mangle.

»Men det vi med sikkerhed ved, det er, at der vil komme til at mangle arbejdskraft i Europa – og også i Danmark - for der er ingen lande i EU, som reproducerer sig selv,« siger Margrete Auken.

Margrete Auken, SF

»Det ville virkelig være en gevinst for os alle sammen, hvis det kunne lykkes. Men der er vi ikke henne endnu.«


Cirkulær migration

Hun vil ikke selv komme med et bud på, hvor meget arbejdskraft der bliver brug for på længere sigt, men hun er helt sikker på, at problemet først vil løse sig, hvis der i EU bliver lavet en fælles løsning, som sikrer fornuftig og legal indvandring.

»Personligt synes jeg, at det mest spændende ville være, hvis vi kunne få gode forhold til det, som vi kalder for cirkulær migration. Lige nu er der for mange der kommer til Europa og bliver her illegalt. Det er et stort problem, som truer vores samfund,« siger Margrete Auken.

Med cirkulær migration mener hun, at udenlandsk arbejdskraft skal kunne migrere legalt og blive en del af arbejdsmarkedet i en periode på nogle år, hvorefter man tager tilbage igen. Ikke med beskeden om aldrig at komme igen, men derimod med muligheden for at vende tilbage.

»Det ville virkelig være en gevinst for os alle sammen, hvis det kunne lykkes. Men der er vi ikke henne endnu,« siger Margrete Auken.

Ingen »snuptagsløsninger«

Med hensyn til at løse problemet med illegal migration er der ingen »snuptagsløsninger«. I stedet er der ifølge Margrete Auken behov for, at man på længere sigt efter at sikre gode forhold for de arbejdstagere, der kommer til landet.

»Det er så kritisabelt, det som foregår lige nu. De arbejder under forhold, som truer vores velfærdssamfund. De har ingen rettigheder, for hvor skal de gå hen og klage? Det er farligt, og vi skal have fundet en løsning for det her,« siger Margrete Auken.

Hun foreslår blandt andet, at der indføres ID-kort på arbejdspladser, så man kunne opdage, hvilke mennesker der befinder sig illegalt i landet, mens man samtidig kan afsløre de danske arbejdsgivere, der ansætter arbejdskraft under slavelignende forhold.

»Hvis vi vender ryggen til det her problem nu, så får vi slavelignende forhold i fremtiden. Der kommer til at mangle arbejdskraft, og vi skal have fundet en fælles løsning for, hvordan vi sikrer dem alle sammen gode forhold,« siger Margrete Auken.