Maersk Drilling-chef: Herude er vi klar til selvstændig børsnotering

Der er ikke meget nyt om den kommende udskillelse og selvstændige børsnotering af Maersk Drilling i årsregnskabet torsdag, men det danske borerigselskab er klar til at stå på egne ben, lige så snart den endelige beslutning er taget.

Foto: Arkivfoto: PR

Det fortæller Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling, efter at selskabet torsdag har udgivet sin første årsrapport uafhængigt af resten af Mærsk-koncernen.

- Vi er blevet bedt af vores ejer om at være klar i 2019, og det er, det vi gør ved at udgive egen årsrapport, begynde at tale med investorer og at adressere markedet med en kapitalmarkedsdag senere i februar. Det er der, vi er, men beslutningen om, hvornår det skal ske, er af ude af mine hænder, men herude er vi klar, siger han til Ritzau Finans.

- Det kommer til at ske, når bestyrelsen har anbefalet det, og når aktionærerne har sagt ja til det. Det er lidt uden for min kontrol, fortsætter han.

Han fortæller, at Maersk Drilling på alle områder er gjort klar til for alvor at stå på egne ben. De funktioner, som selskabet før havde til fælles med koncernen, er blevet bygget op, og siden december har borerigselskabet også haft sin egen finansiering på plads.

- Så på alle områder er vi klar, og vi må så afvente bestyrelsen og aktionærerne. Sådan er det, siger Jørn Madsen.

SKULLE HAVE NOGET AF GÆLDEN MED

I regnskabet fremgår det, at sammensætningen af Maersk Drillings balance har ændret sig markant fra 2017 til 2018 som følge af adskillelsen fra A.P. Møller-Mærsk, der historisk set har finansieret borerigselskabet.

Sidste år har Mærsk-koncernen også trukket et udbytte på 3,3 mia. dollar ud af Maersk Drilling, og det er sket som et led i at dele forretningerne op, fremgår det af regnskabet torsdag.

- Det var i virkeligheden for at få balanceret det ud, så vi kommer ud med en gæld, som for os, i forhold til gearingen, er meget lav, og som også betyder, at vi kommer ud og har en meget solid balance i forhold til vores konkurrenter. Vi var også nødt til at tage noget af den gæld, der ligger i A.P. Møller-Mærsk med os, og det er i virkeligheden det, som det har med at gøre, siger Jørn Madsen.

STOR GRAD AF INTERESSE FOR INDUSTRIEN

Maersk Drilling bliver børsnoteret via direkte udlodning til A.P. Møller-Mærsks aktionærer senere i 2019, og derfor anerkender direktøren også, at nogle af Maersk Drillings kommende investorer muligvis ikke er interesserede i investeringer i oliebranchen - eksempelvis fordi de har en nultolerancepolitik over for selskaber i industrien eller bare har investeret i Mærsk-koncernen på grund af transport- og logistikaktiviteterne.

- Vi ender i en situation, hvor det er en spaltning, og derfor er vi født med en investorbase, som er den samme som A.P. Møller-Mærsk. Der er jo nogle, der har investeret på grund af shipping, og det må man respektere. Der vil være nogle, der har den indstilling, at de ikke vil investere i oliebranchen, men det vi også oplever, når vi er ude at tale med potentielle investorer, er, at der i meget stor grad også er mennesker, som er interesserede i at investere i den her industri.

- Vi står med et meget interessant, højteknologisk produkt både operationelt og teknologisk, og vi er i nogle af de segmenter, der har klaret sig bedst, og nok også fremadrettet kommer til at klare sig bedst. Det er den historie, som Maersk Drilling har, siger Jørn Madsen.

Mærsk-koncernen annoncerede i august sidste år, at det er planen at udskille Maersk Drilling ved at notere det som et selvstændigt selskab på børsen.

Selskabet, der er udlejer borerigge og -skibe til oliebranchen, har i mere end to år været på vej ud af Mærsk-koncernen. I sommeren 2016 besluttede konglomeratet sig nemlig for at koncentrere sig om shipping og logistik med udgangspunkt i containerfart. Derfor blev Maersk Drilling og tre andre divisioner i oliesektoren sat på et sidespor.

/ritzau/FINANS