Louvre overvejer retssag mod den højreradikale leder Marine Le Pen

Verdens mest besøgte museum, Louvre i Paris, overvejer at lægge sag an mod Marine Le Pen, som har optaget en kampagnevideo foran museets berømte glaspyramide. Museet vil ikke identificeres med et parti.

Louvre overvejer nu et sagsanlæg mod den franske partileder Marine Le Pen, som uden tilladelse har optaget en valgvideo foran museets berømte glaspyramide. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Må en kendt politiker stille sig op foran et museum, som har karakter af nationalt monument, og forfægte sine politiske holdninger?

Det mener man på verdens mest besøgte museum, Louvre i Paris, ikke.

Årsagen er, at den franske præsidentkandidat Marine Le Pen har optaget en valgvideo foran museets berømte glaspyramide, der er designet af den kinesisk-amerikanske arkitekt I.M. Pei. Og ikke nok med, at pyramiden ved museets indgang danner fysisk ramme om Le Pens tale i videoen. Hun fortæller også om museets indhold og historie, og ikke mindst er videoen en hilsen til den siddende præsident, Emmanuel Macron, der efter præsidentvalget  i 2017 brugte glaspyramiden som fysisk ramme for sin sejrstale.

Dengang lagde Louvre ikke sag an, og en kilde siger til The Times, at museet angiveligt var bange for at lægge sig ud med præsidenten.

Flere medier skriver, at Louvre kræver videoen trukket tilbage og overvejer et sagsanlæg, fordi museet ikke ønsker at blive identificeret med et politisk parti og dermed miste sin uafhængighed.

I kampagnevideoen, som blev offentliggjort lørdag, retter Marine Le Pen en skarp kritik mod Macron for ikke at have opfyldt sine valgløfter og for at svigte sine landsmænd.

Video optaget uden tilladelse

Der er præsidentvalg til april, og Marine Le Pen, som også ved det forrige valg stillede op mod Macron og klarede sig godt, ser ud til at klare sig dårligere denne gang, hvor hun ikke bare er udfordret af Macron, men også af den højreradikale og stærkt islamkritiske Éric Zemmour og andre kandidater.

Ifølge Louvre er videoen, som blev lavet 11. januar, optaget »uden Louvres tilladelse, i strid med loven om ophavsret og intellektuel ejendomsret,« som en talsmand skriver til nyhedsbureauet Bloomberg.

En talsmand for Marine Le Pen siger, at det ikke er nødvendigt at indhente tilladelse, når der ikke er tale om optagelser til kommercielt brug.

Marine Le Pen forsøger i valgkampen at skabe et mere blødt image. Hun er ellers kendt for en hård og aggressiv nationalistisk retorik, men med videoen foran Louvre forsøger hun at tegne et mere roligt og statsmandsagtigt indtryk af sig selv.