Kulturministeriets genstartsteam: »Hvis regeringen ikke vil dette, må de komme med noget andet. For det her dør vi af«

Det danske kulturliv er hårdt ramt af nedlukningen. Genstartsteamet nedsat af Kulturministeriet er nu ude med sine anbefalinger. Den første er et ønske om en ekspertgruppe, der kan sætte kulturlivet på genåbningskortet. Det forudsætter ifølge teamet, »at regeringen tør snakke med nogen, der ved noget om virkeligheden«.

»Ligeså vel som man har lavet ekspertgrupper for genåbning af samfundet, og man har sundhedsfaglige ekspertgrupper, synes vi også, man skal konsultere nogle af dem, der ved allermest om det helt tekniske i at afvikle arrangementer for mange mennesker« siger formand for Kulturministeriets genstartsteam, Jakob Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virologer, økonomer og overlæger kører i en ekspertrotation i de undersøgelser og udtalelser, der fortæller os om situationen med covid-19 i Danmark. Men kulturlivet savner, at regeringen også ser mod eksperter med viden om, hvordan begivenheder bliver afviklet mest sikkert.

Genstartsteamet er en samling af aktører fra det danske kultur- og idrætsliv, der er nedsat af Kulturministeriet til at hjælpe omstillingen af kulturlivet. Teamets anbefalinger blev offentliggjort fredag, og den første lyder på nedsætning af en ekspertgruppe. Når man snakker genåbning, er det nemlig ikke nok med viden om smitte og sundhed. Det siger formand for genstartsteamet, Jakob Jensen, der er direktør i DBU.

»En ekspertgruppe vil kunne bistå med noget viden, som man i min optik ikke tager meget højde for i dag. Lige så vel som man regner på forskellige mutationer og konsulterer sundhedseksperter, er det også relevant at vide, hvordan folk bevæger og forsamler sig til begivenheder. For der, hvor flest mennesker forsamles, er i kultur- og idrætslivet. Når regeringen siger, at der ikke skal være lukket en dag mere end nødvendigt, betyder det også, at de må inddrage den tekniske viden, som er i vores sektor, men som ikke bliver tilstrækkeligt inddraget i dag.«

»Vi arbejder i blinde«

Ekspertgruppen kan sikre, at genåbningen foregår sammen med kulturlivet og uden at spænde ben for det, forklarer Esben Marcher, der er medlem af genstartsteamet og sekretariatschef i Dansk Live.

»Hvorfor ikke tage os med på råd i den kommende tid med genåbning? Vi sidder jo i virkeligheden og arbejder i blinde, vi navigerer uden at have noget at navigere efter, og det ville derfor være en fordel, hvis man inddrager os i overvejelserne om genåbning,« siger han.

Det er ærgerligt, at man ikke lytter til dem, der ved noget om at samle mange mennesker, men at man kun lytter til virologers antagelser, mener Peter Mark Lundberg, direktør for branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og medlem af genstartsteamet. Der er »så meget andet i værktøjskassen, som ikke bliver brugt«, fortæller han og beskriver det som »ekstremt ærgerligt«.

»Siden foråret har det ikke været muligt at trænge igennem til myndighederne. Det her er en kritik af, at man ikke har dialog om, hvordan man få publikum mere sikkert tilbage. Lige nu kommer regeringen med løsninger, som vi må acceptere, uanset om det passer til vores virkelighed. For eksempel krav om en meters afstand, når der er 90 cm mellem teatersæderne. Kunne man så have en dialog om, at 90 cm måske er nok i vores situation?«

Peter Mark Lundberg tilføjer, at de i teamet savner muligheden for at tale om, hvad der skal til, fremfor bare at få nej med det samme. Ifølge ham kræver det, at regeringen tør tale med nogen, der ved noget om virkeligheden, for ellers er ingen af ekspertgruppens anbefalinger til nytte. Og det mener han vil være »helt gak«.

Det er ikke sikkert, at anbefalingen samles op af regeringen. Men Peter Mark Lundberg håber på det.

»Hvis regeringen ikke vil dette, må de komme med noget andet. For det her dør vi af.«