København var helt stille og mennesketom, da klokken passerede 22.00: Ekspert forventer forlængelse af forbud

Barer, caféer og restauranter skal lukke klokken 22 indtil 18. oktober. Men noget tyder på, at der kan gå længere tid, før nattelivet åbner op.

Natteliv på Nørrebro i København lørdag den 12. september 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Da klokken passerede 22.00 i København lørdag aften, lignede byen ikke sig selv.

Det kunne Københavns Politi erfare, da de lørdag aften patruljerede i byens gader for at tjekke, at barer, cafeer og private fester overholdt de gældende coronarestriktioner.

»København var fuldstændig mennesketom i går aftes. Vi oplevede generelt ikke store problemer med at få folk til at overholde restriktionerne for nattelivet. Folk har taget situationens alvor seriøst og går hjem, når klokken slår 22.00,« siger politiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi.

Selv om han generelt erfarer, at folk overholder reglerne og tager den stigende coronasmitte alvorligt, var der nogle, der ikke kunne holde sig fra at feste efter klokken 22 lørdag aften.

Københavns Politi måtte derfor rykke ud på Sydhavn, hvor der blev afholdt en piratfest for 200-300 mennesker. Den formodede arrangør af festen, en 33-årig mand, er sigtet for overtrædelse af restaurationsloven.

Skruer ned for festen

Coronatallene har siden begyndelsen af september været stigende i hele landet, og myndighederne har især udpeget de unges festvaner som den store coronasynder. Derfor er det især private fester og nattelivet, som de seneste restriktioner har omhandlet.

»Vi skruer ned for festen for at kunne holde resten af samfundet åbent,« lød det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet fredag, hvor coronarestriktionerne blev forlænget.

Coronarestriktioner kan fortsætte længe

Og noget tyder på, at Københavns festglade unge kan kigge langt efter en tur i byen.

Indtil videre gælder kravet om nedlukning af barer, cafeer, restauranter og private fester klokken 22 indtil 18. oktober, men Nils Strandberg, tidligere direktør for Statens Serum Institut, tror, at der kan gå længere tid.

»Det er fint, at der er kommet kontrol af nattelivet – men der foregår stadig smitte en masse andre steder. Det vil tage lang tid at få smitten til at falde,« siger han og fortsætter:

»Derfor kan det nok forventes, at restriktioner om at lukke klokken 22.00 vil blive forlænget yderligere efter 18. oktober.«

Nils Strandberg er skeptisk over for, om de nuværende tiltag vil få smitten til at falde hurtigt, men håber, at deres effekt vil vise sig i den kommende tid.

»Det er umuligt at sige, hvor meget og hvor hurtigt de nuværende restriktioner vil få smitten til at falde, men man kan håbe, at de er effektive. Vi må vente og se.«