Institut under Sundhedsstyrelsen går i rette med WHO efter debat om smertestillende medicin

Efter meldinger fra WHO om, at ibuprofen og andre præparater kan være skadelige, hvis man er smittet med coronavirus, finder Institut for Rationel Farmakoterapi under Sundhedsstyrelsen i Danmark nu, at det ikke er tilfældet på nuværende tidspunkt.

WHO anbefalede tirsdag, at man i stedet for ibuprofen benytter præparatet paracetamol, der blandt andet bliver solgt under navnene Panodil, Pamol og Pinex. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været mistanke om, hvorvidt det smertestillende lægemiddel ibuprofen forværrede forløbet for patienter med COVID-19. Sådan har det blandt andet lydt fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som har anbefalet, at håndkøbsmedicinen ikke burde anvendes af coronasmittede.

Men nu har en statusartikel i det nyeste nummer af månedsbladet Rationel Farmakoterapi gennemgået den eksisterende evidens. Udmeldingen er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes videnskabeligt belæg for, at ibuprofen skulle være skadeligt.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er udover ibuprofen også tale om ACE-hæmmere (behandling til forhøjet blodtryk) og angiontensin II-antagonister (præparater som alle hæmmer effekten af hormonet angiotensin II).

»Vi har gennemgået den videnskabelige litteratur, og på baggrund af aktuel viden er der ikke belæg for at fraråde behandling med hverken ACE-hæmmere, angiontensin II-antagonister eller ibuprofen på nuværende tidspunkt,« siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen i pressemeddelelsen.

Lægemiddelstyrelsen har igangsat en hasteundersøgelse for yderligere at belyse spørgsmålet om anvendelse af ibuprofen under COVID-19 med udgangspunkt i de danske sundhedsregistre.