I fremtidens lufthavn slipper rejsende for at smide skoene

Røntgenmåtter og sofistikerede scannere, der kan fastslå, hvad passagererne har i lommerne, og hvorvidt dette udgør en fare, kan få turen gennem fremtidens lufthavne til at forløbe mere gnidningsfrit.

Forskning tyder på, at det er ineffektivt at træne mennesker til at spotte forbudte ting på en skærm. Det skyldes, at de mest alvorlige trusler ses så sjældent på skærmen, at de ansatte ofte har svært ved at spotte den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts/Ritzau Scanpix

I mange lufthavne er det kutyme, at rejsende må smide skoene, når de passerer security. Dette og meget andet kan inden længe være slut, oplyser BBC.

En røntgenmåtte, der kan scanne sko, og andre innovative gadgets kan således spare rejsende for tid i forbindelse med det obligatoriske sikkerhedstjek.

Tiltaget blev i går præsenteret ved Future Aviation Security Solutions-konferencen i London, der er en statslig konference for lufthavnssikkerhed.

Scanna, virksomheden bag røntgenmåtten, påpeger, at måtten kan integreres i gulvet, således at passagerne får scannet skoene, mens de står i kø.

Et andet selskab håber, at rejsende i fremtiden kan beholde jakken på og undlade at tømme lommerne. Virksomheden har opfundet en meget fintfølende scanner, der ved hjælp af køleelementer i maskinens sensorer kombineret med kunstig intelligens skal kunne afgøre, hvad en person har i lommerne, og hvorvidt dette udgør en fare. Maskinen kan tilmed scanne på op til otte meters afstand, så også dette sikkerhedstjek kan i realiteten ske, mens passagererne står i køen.

Kunstig intelligens skal kigge i taskerne

Forskere fra det britiske Durham University arbejder på en type kunstig intelligens, der skal kunne analysere røntgenbilleder fra lufthavnens scannere.

Computeren skal blandt andet lære, hvorledes en bærbar computer almindeligvis ser ud indeni. Dette skal lære computeren at fatte mistanke, såfremt den observerer et stykke hardware eller en type materiale, som den ikke er stødt på tidligere.

University College London deltog ved konferencen med en bærbar scanner, der kan vurdere, hvilke materialer en genstand er lavet af.

Forskerne håber, at teknologien kan videreudvikles inden for en femårig periode, og at scanneren pålideligt vil kunne identificere farlige objekter – selv hvis disse befinder sig i en taske.