Hvidovre-spilleren, der blev en legende i Østrig

Nekrolog. Kurt Stendal, tidligere fodboldspiller og journalist på Berlingske, er død. Han blev 68 år.

Kurt Stendal har en uofficiel Danmarksrekord som den landsholdsspiller, der har scoret mest pr. minut på banen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Anders Kamper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kurt Stendal spillede som aktiv i Hvidovre IF over flere omgange.

Som 20-årig i 1971, hvor han var blevet optaget på jurastudiet på Københavns Universitet, lod han sig friste af et tilbud fra den østrigske klub Sturm Graz.

Klubbens tyske træner, Adolf Remy, kastede sin kærlighed på Stendal, da han så ham spille for Hvidovre i en Intertoto-kamp mod Austria Wien. Sturm Graz var egentlig kommet for at observere en Austria-spiller, men Kurt Stendal løb med opmærksomheden.

Opholdet i Sturm Graz blev starten på et livslangt gensidigt kærlighedsforhold mellem de to parter. Den aktive del af forholdet udspillede sig mellem 1971 og 1982.

Da den første kontrakt udløb efter to år, og parterne ikke kunne blive enige om forholdene i en ny kontrakt, pakkede danskeren flyttevognen og rejste hjem til Danmark – til den østrigske klubs store overraskelse.

Og 1973 var han med til at gøre Hvidovre IF til danske mestre.

Østrig tur-retur

Men Sturm Graz var ikke færdig med danskeren, og han blev hentet tilbage til klubben to gange mere, inden parterne skiltes, på grund af en kombination af en knæskade og fordi den østrigske klub havde for mange udenlandske spillere i truppen.

Med sine 85 mål i Sturm Graz-trøjen betragtes han stadig som en af klubbens store legender, med evnerne som både kreatør og målscorer.

Selv om Kurt Stendal var færdig som aktiv i Sturm Graz, var han ikke færdig med Graz, og når det var muligt, blev der holdt ferie i Steiermark.

Den steiriske dialekt tog han til sig som en indfødt. Hans østrigske var så godt, at han ofte blev spurgt til, om han kom fra Steiermark, frem for hvilket land han kom fra.

Han bevarede også interessen for det østrigske kulinariske islæt og kokkerede gerne i hjemmet i Værløse.

At han ikke var glemt, fik han bevis på, da han i maj i år besøgte Sturm Graz-museet og blev hædret med et legende-diplom. Tråden på museets Facebook-side vidner om Kurt Stendals legendestatus.

I Østrig stiftede han bekendtskab med journalistfaget, da han blev journalist på Neue Kronen Zeitung.

Efter at han vendte hjem til Danmark, blev han journalist på Hvidovre Avis, inden en periode som sportsredaktør på hedengangne Aktuelt. Så gik turen til Berlingske, hvor han var først sportsjournalist og derefter redaktionssekretær på sports-, navne- og Business-redaktionen.

Som sportsjournalist trak han på sit store kildenet fra et langt liv i fodbold, og han var ofte først med nyheder.

Kurt Stendal er indehaver af en kuriøs uofficiel Danmarksrekord, som han selv havde et afslappet forhold til. Han opnåede en enkelt landskamp, da han 1973 blev skiftet ind, da Danmark mødte Ungarn. Han spillede de sidste 33 minutter og udlignede til 2-2 seks minutter før tid, hvilket gør ham til den danske landsholdsspiller, der har scoret mest pr. minut på banen.

Kurt Stendal efterlader sig hustruen Tove og tre døtre og tre børnebørn.