Hjernen bag angrebet i Iran, der trak tråde til Danmark, er angiveligt dræbt

Hovedmanden bag septembers blodige angreb i Ahvaz i det sydvestlige Iran er ifølge Irans Revolutionsgarde blevet dræbt. Angrebet kostede 26 personer livet og har trukket tråde fra Mellemøsten til Midtsjælland.

Iranske soldater fra en militærparade søger skjul under et angreb i den iranske by Ahvaz, hvor mindst 26 blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morteza Jaberian/EPA/Ritzau Scanpix

Det gav genklang over hele landet, da et angreb i Iran i sidste måned blev koblet til eksil-iranere på Midtsjælland og efterfølgende til en historisk omfattende politiaktion, hvor store dele af Danmark stort set var lukket i flere timer.

De officielle oplysninger om den danske forbindelse er få, men nu er der nyt fra Iran, hvor Irans Revolutionsgarde mener at have dræbt hovedmanden bag angrebet i Ahvaz i den sydvestlige del af landet.

Manden, der angiveligt hedder Abu Zaha, var ifølge iransk stats-TV medlem af terrornetværket Islamisk Stat (IS) og »hjernen bag« angrebet. Han og fire andre blev ifølge Revolutionsgarden dræbt tirsdag i Diyala-provinsen i Irak tæt på grænsen til Iran.

Angrebet fandt sted 22. september 2018, da bevæbnede gerningsmænd angreb en militærparade i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran, hvori soldater fra Irans Revolutionsgarde deltog. 26 personer blev ifølge Irans ambassade i Danmark dræbt, mens 70 blev såret – flere af de dræbte var kvinder og børn. De bevæbnede gerningsmænd slap ifølge Ritzau angiveligt ikke levende fra angrebet.

Islamisk Stat udsendte umiddelbart efter en meddelelse med en video med tre mænd, som ifølge terrornetværket stod bag angrebet. Drabet på Abu Zaha kunne tyde på, at de iranske myndigheder nu også er af den opfattelse, at Islamisk Stat stod bag.

Umiddelbart efter angrebet havde myndighederne ellers blikket rettet i flere andre retninger – blandt andet mod Danmark.

Forbindelsen opstod, da en talsmand for en gruppe eksil-iranere med base i den midtsjællandske by Ringsted straks forsøgte at skabe en forståelse for angrebet.

Den danske forbindelse

Yaqoub al-Tostari, som han kaldte sig, fortalte til TV-kanalen Iran International og til dansk TV, at han betragter Irans Revolutionsgarde som en terrororganisation og argumenterede for, at hans kampfæller har ret til at forsvare sig mod garden.

Han understregede, at hverken han eller hans omgangskreds i Danmark har noget med angrebet at gøre, men fortalte, at de er i koalition med gruppen Ahvaz National Resistance (ANR) i Iran, som – ifølge al-Tostari – har taget ansvaret for angrebet. Det har der siden været uenighed om, hvorvidt ANR faktisk har.

Eksil-iranerens udtalelser var en torn i øjet på Iran, hvor myndighederne anklagede Danmark for at huse personer med forbindelse til angrebet. Som minimum har den iranske ambassade i Danmark krævet, at talsmanden undersøges – og eventuelt retsforfølges for billigelse af terror. Det er på nuværende tidspunkt uklart, om drabet på den formodede hovedbagmand har påvirket iranernes krav.

En uge efter angrebet i Mellemøsten eksploderede sagen på Midtsjælland, efter at store dele af Danmark blev lammet som følge af en omfattende, koordineret politiaktion.

Om eftermiddagen fredag 28. september blev Storebælts- og Øresundsbroerne midlertidigt lukket, togtrafikken til og fra Sjælland blev indstillet, og det samme gjorde en række færgeafgange.

Efterfølgende forklarede politiet, at der blev reageret på trusler mod specifikke personer, som man havde fået bragt i sikkerhed – uden dog at ville uddybe nærmere.

Oplysningerne om aktionen har også siden været sparsomme, men ifølge Berlingskes og DRs oplysninger lukkede politiet og politiets efterretningstjeneste (PET) færdselsårerne, fordi man frygtede for sikkerheden for eksil-iranerne i Ringsted.

Midt- og Vestsjællands Politi undersøger i øjeblikket, om eksil-iraneren i Ringsteds udtalelser til TV giver anledning til, at man skal foretage sig yderligere i sagen.