Her er, hvad Henrik Sass Larsen tidligere har sagt om fonde og grådighed

Henrik Sass Larsen har i dag løftet sløret for et markant jobskifte ved årsskiftet. I sin tid som en del Socialdemokratiets ledelse – og tidligere erhvervs- og vækstminster – har han skoset selvsamme sektor, hvor han snart skal sidde for bordenden.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhenværende erhvervsminister, gruppeformand og politisk ordfører for Socialdemokratiet Henrik Sass Larsen trådte onsdag helt ud af politik. Men han kommer fortsat til at have sin daglige gang på Slotsholmen.

Ud over Christiansborg har også Henrik Sass’ kommende arbejdsplads DVCA, brancheforeningen for kapitalfonde, nemlig til huse på Slotsholmen. Henrik Sass træder 1. januar ind i hjørnekontoret i den gamle børsbygning i stillingen som administrerende direktør.

Der kommer Henrik Sass til at varetage interesserne for en del af erhvervslivet, som han i løbet af sit politiske liv ikke kun har haft varme ord tilovers for. Her kan du læse markante udtalelser fra S-hardlineren de seneste par år:

»Et brud på samfundskontrakten og truer sammenhængskraften«

Socialdemokratiet har raslet med sablerne og varslet flere politiske indgreb mod de stigende lønninger til topchefer. Da Nets-ledelsen indgik i et nyt aktieprogram, som de kan ende med at tjene 7 mia. kr. på, sagde Henrik Sass i maj i år følgende til Børsen om størrelsen på de lønningsposer, man opererer med i toppen af dansk erhvervsliv:

»Man må jo tænke, om de er politisk tonedøve i Nets? Det er en provokation, som aktualiserer vores forslag, og som giver anledning til at tænke yderligere over, om der kan findes mere vidtgående ideer til, hvordan man undgår dette,« skrev Henrik Sass Larsen, daværende gruppeformand i Socialdemokratiet, i en e-mail til Børsen.

»Vores velfærdssamfund bygger på en kontrakt mellem os om, at tingene skal være rimelige. Men der er ikke noget som helst rimeligt ved at give enkelte topledere en bonus på flere hundrede millioner kroner. Det er et brud på samfundskontrakten og truer sammenhængskraften, når få personer får bonusser, som almindelige lønmodtagere ikke engang kan drømme om at vinde i lotto.«

»Skammeligt at se, at de ikke kan styre sig selv på direktionsgangene«

En måned forinden var han også ude med riven efter topcheferne i Nets, som »nogle andre er nødt til at styre«.

»Det er et kæmpe problem. Det er skammeligt at se, at de ikke kan styre sig selv på direktionsgangene. Det er for meget, de får hentet hjem. Der er intet, der kan retfærdiggøre den løn,« sagde Henrik Sass Larsen til Børsen.

Konkret foreslog Sass, at man reducerer topchefernes bonusprogrammer. Derudover ville han lægge et loft over, hvor mange gange en almindelig medarbejders løn en topchef må tjene.

»De kan ikke styre sig. Derfor er nogle andre nødt til at styre dem. Jeg mener, at især sådan noget som variable lønandele er nødt til at komme betragteligt ned. Det skal begrænses meget, meget kraftigt,« lød det for mindre end seks måneder siden fra den forhenværende erhvervsminister.

Overvejede politisk indgreb mod kapitalfonde

I sin tid som erhvervs- og vækstminister i 2015 overvejede Henrik Sass Larsen, ifølge Finans, om der var behov for at gribe ind en juridisk finte, som danske kapitalfonde bruger til at mørklægge deres regnskaber.

»Det er vigtigt, at der er forskellige selskabskonstruktioner, der giver den nødvendige fleksibilitet for virksomhederne. Samtidig er det vigtigt, at der er den nødvendige åbenhed om virksomhedernes forhold,« forklarede daværende erhvervs- og vækstminister til Finans.

Affejede kritik af Nets-salg som minister

I år lagde Sass ikke fingre imellem, da han langede ud efter de massive bonusser, som Nets-ledelsen står til at kunne indkassere gennem et aktieprogram, der udløses, såfremt virksomheden når en række målsætninger.

Han stod dog uforstående over for kritik af salget af Nationalbankens andel af Nets tilbage i 2014. Dansk Folkeparti og Enhedslisten malede skræmmebilleder af udenlandske kapitalfonde, sagde Henrik Sass til Ritzau Finans i 2014:

»At sige, at der er nogle særlig onde kapitalfonde, som kommer og tvinger de nuttede banker væk fra banen her, det holder ikke,« sagde Henrik Sass til Finans.

»Man har kørt med på en kampagne for at skabe usikkerhed. Uden grund har man rejst en masse bekymring flere steder. Det fortjener Nets ikke. Det fortjener forbrugerne ikke, og det kan sagen slet ikke bære.«