Googles første højttaler med skærm klar i Danmark

Syvtommerskærm med indbygget Google Assistent-talegenkendelse skal gøre dagligdagen lettere.

Google Nest Hub er en smart højttaler med syvtommerskærm på, så man kan betjene den ved at tale til den og samtidig bruge den til at styre alt øvrigt udstyr, der er koblet på det trådløse net derhjemme. Foto: Google Fold sammen
Læs mere

Googles første skærm med indbygget talegenkendelse får tirsdag premiere i Danmark og en række europæiske lande.

Nest Hub er en syvtommerskærm monteret på en fod og med Googles talegenkendelsessoftware, Assistent, indbygget. Den supplerer de højttalere, den store Google Home og den mindre Google Mini, som begge kom i handelen i september sidste år i forbindelse med lanceringen af Assistent på dansk.

Nest Hub, som koster 1.000 kroner, kobles på det trådløse net og kan så betjenes ved at tale til den. Google kaster sig dermed ind på et marked, som mange eksperter ser som hurtigt voksende. Her findes allerede flere andre konkurrerende produkter.

Nye ekstrafunktioner i Google Assistent

Nest Hub kan bruges som en digital billedramme, der afspiller valgte billeder, der hentes fra Googles fototjeneste, Google Photos, men man kan også bruge den til mere avancerede opgaver. Man kan få sin kalender for dagen  læst op, søge på korttjenesten Maps, blandt film på YouTube eller bruge Nest Hub til at styre andre apparater, der også er koblet til det trådløse net, f.eks. fjernsynet, en elektronisk dørklokke, et overvågningskamera eller en røgalarm, uden at man skal finde sin telefon frem, starte en app og trykke sig frem.

Man kan også koble den sammen med andre trådløse højttalere i hjemmet, så man kan få afspillet musik.

Google Assistent har til brug for skærmen på Nest Hub fået en række flere funktioner, som ikke findes, hvis man har installeret assistenten på sin telefon. Med Nest Hub kan man få visuel hjælp i køkkenet ved at tale sig frem til madopskrifter og få dem læst op punkt for punkt, ligesom man kan ringe til andre, der også bruger Googles svar på internettelefoniprogrammer som Skype og Viber, Google Duo.

Skærmen har indbygget lyssensor. Den indstiller automatisk lysstyrken og farvetonerne ud fra, hvor meget lys der er er netop nu.

Gennemgå privatlivsindstillingerne

Der har været en del debat om netop talestyrede apparater. De virker ved at optage, hvad man siger, og sende optagelsen til centrale servere, som så gennem brug af anden software oversætter det talte til noget, som apparaturet kan forstå. Herefter sendes kommandoer tilbage til udstyret, som så svarer på, hvad man bad det om.

Optagelserne ligger altså lagret hos Google, Amazon, Apple eller en anden producent, der bruger dem til at forbedre graden af forståelse.

Men mange frygter, at de bliver overvåget, selv om apparaterne først bør »vågne«, når man siger en startkommando som – i Googles tilfælde – »Hej, Google«.

Google og de andre teknologigiganter forsøger at rette op på et ry om at have et til tider anstrengt forhold til beskyttelse af privatlivets fred. Derfor opfordrer Google også her til, at man gennemgår privatlivsindstillingerne på sin Google-konto, der er en nødvendighed at have for at kunne bruge Nest Hub. Også i Google Home-appen kan man vælge, hvilke ting og hvilke oplysninger man vil dele.

Nest Hub har i øvrigt ikke indbygget kamera, modsat storebroren Nest Hub Max, der ikke kommer til Danmark.

Smarte højttalere sælger stort

Salget af de såkaldte smarte højttalere, som Nest Hub er en del af, vil ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, vokse med 13,6 procent om året hvert år frem til 2023. I år ventes der på verdensplan at blive solgt 144,3 millioner smarte højttalere – i 2023 vil tallet være steget til 240,1 millioner styk.