Flere vestegnskommuner har udsigter til at kunne genåbne skolerne på mandag

Ti kommuner har ikke kunnet åbne for skoleeleverne efter påske som i resten af landet. En ny model for lokal nedlukning kan gøre det muligt for flere af de nedlukkede kommuner at åbne skolerne igen fra på mandag.

Eleverne på Brøndby Strand Skole kan med den nye automatiske model se frem til at komme tilbage til klasselokalerne, når kommunen har haft et testkorrigeret incidenstal på under 200 i syv dage i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)

Da landets skoleelever igen kunne pakke skoletasken efter påske, måtte børn og unge i ti kommuner fortsat blive hjemme på værelset med onlineundervisning på grund af for høj smitte i kommunerne.

Men nu kan en ny model for lokal nedlukning skabe nyt håb for de mange elever, som savner at se deres klassekammerater og lærere.

Det drejer sig om elever i kommunerne Ishøj, Brøndby, Høje-Taastrup, Gladsaxe, Vallensbæk, Halsnæs, Fredensborg og senest Rødovre og Albertslund. Helsingør, som også har været skolelukket, har allerede fået besked om, at de igen må åbne for elever.

Grundlæggende vil man finde flere smittede i områder, hvor man tester mere, og derfor har ekspertgruppen for matematisk modellering udviklet en række metoder, der tager højde for variationerne i testintensiteten i de forskellige kommuner. Det tal kaldes for »testkorrigeret incidenstal«, og hvis det bliver for højt, kan en kommune være forpligtet til at lukke for skoler.

Ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, må den nye model betyde, at flere af de nedlukkede kommuner muligvis kan åbne for skolerne fra på mandag.

»Man må gå ud fra, at de mener, at de vil lukke op for skolerne. Med de krav, den nye model stiller for nedlukning og genåbning, ser det ud, som om flere af de nedlukkede kommuner går under radaren, fordi de vil få et lavere incidenstal, når det er testkorrigeret.«

Med den nye model, som forventes at træde i kraft fra på mandag, skal en kommune lukke for skoler, når det testkorrigerede incidenstal er på over 200 pr. 100.000 indbyggere. Skolerne må åbnes igen, når der har været et testkorrigeret incidenstal på under 200 i syv dage.

Ud af de ti kommuner, som ikke kunne genåbne efter påske, er det kun Ishøj, som 30. marts havde for høj smitte til at kunne genåbne, ifølge de testkorrigerede incidenstal, som erhvervsministeriet offentliggjorde 30. marts. De efterfølgende syv dage har kommunernes normale incidenstal ligget relativ stabilt, og dermed tyder det på, at de resterende kommuner fortsat har haft et testkorrigeret incidenstal på under 200.

Ny model for nedlukning

Tidligere har flere borgmestre i Vestegnskommunerne udtrykt bekymring for, hvorvidt deres elever vil kunne komme tilbage på denne side af sommerferien.

»Jeg frygter, at denne mekanisme i værste fald kommer til at medføre, at eleverne ikke kommer tilbage før efter sommerferien,« lød det fra Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S).

Men det ser ikke ud til, at der er grund til bekymring med den nye model, som blev behandlet i epidemiudvalget onsdag, og som allerede træder i kraft på mandag.

Hvor man tidligere brugte et incidenstal, er det med den nye model et »testkorrigeret incidenstal«, som kan afgøre, hvorvidt en kommune skal lukke.

Og selvom det kan være svært at kende forskel på incidenstal og testkorrigerede incidenstal, er der ifølge lektor Viggo Andreasen god grund til, at man bruger det testkorrigerede tal.

»Det giver god mening, for jo flere man tester i en kommune, jo flere smittede finder man. I en kommune med et højt smittetal vil man typisk begynde at teste endnu flere, og det gør det svært at sammenligne incidenstallet med andre kommuner,« forklarer han.