Fem ting, der flytter markederne i denne uge

Euroinvestor giver hver uge et overblik over de vigtigste økonomiske begivenheder, du som privatinvestor skal holde øje med i den kommende uge.

Forbrugernes forventninger til dansk økonomi i de seneste to-tre måneder er blevet markant mere negative. Spørgsmålet er, om den vigende tillid smitter af på danskernes forventninger til deres egen økonomi. Det vil vise sig, når vi i denne uge får tallene for den danske forbrugertillid i november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

De danske forbrugere holder modet oppe … endnu

Dansk økonomi har det fortsat godt. Ledigheden er lav, og væksten er pæn. Men der er begyndende tegn på svaghed.

For det første er der stigende bekymring for, at opbremsningen i den globale handel vil ramme den meget internationalt eksponerede danske industri hårdt, og at det kan brede sig til den indenlandske danske økonomi.

Hvis industrien for alvor bliver ramt, så er det næppe tænkeligt, at det danske arbejdsmarked og privatforbrug kan holde stand.

De danske forbrugere har dog indtil for et par måneder siden bevaret optimismen, men nu er også forbrugertilliden begyndt at falme. Faldet har ikke været markant, men bemærkelsesværdigt er det dog, at forbrugernes forventninger til dansk økonomi i de seneste to-tre måneder er blevet markant mere negative.

Derfor bliver det interessant at se, om den vigende tillid til dansk økonomi spreder sig til forbrugernes forventninger til deres egen privatøkonomi. Det får vi svar på, når vi i denne uge får tal for den danske forbrugertillid i november.

Det europæiske bilsalg har det elendigt

Helt centralt i den afdæmpning, der har været i den europæiske industri det seneste år, har været en kraftig opbremsning i den europæiske bilindustri.

Det er ikke kun Brexit og den kinesisk-amerikanske handelskonflikt, der har ramt den europæiske bilindustri, men også en stærk nedgang i bilsalget.

Det store spørgsmål er, om der er ved at indfinde sig en vis stabilisering, eller om nedturen fortsætter. Det bliver vi klogere på, når vi i denne uge får tal for bilsalget (indregistreringer) i en række europæiske lande – blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien.

Aktiemarkedet er fremadskuende, og det bør derfor heller ikke undre, at aktierne i for eksempel de tyske bilproducenter, BMW, Daimler, VW, Audi og Porsche, har ligget underdrejet i de sidste par år. Når det så er sagt, så har der dog heller ikke ligefrem været tale om noget kollaps i aktiekurserne.

Når det er sagt, så må man også sige, at blandt andet nedturen særlig i den tyske bilindustri også kan ses på den bredere økonomi. Således fik vi i sidste uge tal for tysk BNP i tredje kvartal, at landet med nød og næppe undgik to kvartaler i træk med negativ vækst – altså en recession – men billedet er dog klart. Tysk økonomi står netop nu næsten stille.

Ridser i lakken på den amerikanske teflon-økonomi

Ugen byder på en række amerikanske makroøkonomiske nøgletal.

Til trods for stigende politisk usikkerhed, bekymringer om handelskonflikten mellem USA og Kina og en vis uro på de globale finansielle markeder i år, må man overordnet sige, at den amerikanske økonomi har det godt.

Arbejdsløsheden er fortsat med at falde, og det amerikanske aktiemarked er i topform, herunder satte S&P 500-indekset ny rekord torsdag for 21. gang i år. Derfor er det heller ikke overraskende, at det amerikanske privatforbrug har holdt stand, og forbrugertilliden fortsat er høj.

Dette sagt er der dog svaghedstegn. Primært er den amerikanske industri begyndt at vise visse svaghedstegn, som dog indtil videre særligt manifesterer sig i fald i forskellige tillidsindikatorer over året, snarere end fald i de egentligt hårde data, som for eksempel industriproduktionen.

I denne uge får vi flere tal for tilliden i den amerikanske industri blandt andet den såkaldte Philly Fed-indikator, der er en indikator for tilliden i industrien i Philadelphia-området. Tilsvarende får vi nyt om den såkaldte PMI-indikator for november for hele USA.

Kan aktiemarkedet blive ved at ignorere Trumps problemer?

Siden USAs præsident, Donald Trump, blev valgt i 2016, er vi blev vant til, at hans »twitterier« har flyttet de globale finansielle markeder, herunder i den seneste uge, og samtidig er der ingen tvivl om, at Trumps protektionistiske politiske tiltag har haft en negativ effekt på de globale finansielle markeder og på global økonomi.

Sikkert er det, at investorerne i stigende grad vil fokusere på amerikansk politik forud for præsidentvalget i november 2020.

Netop nu er fokus dog snarere end på præsidentvalget på, om Trump overhovedet vil blive siddende perioden ud. Således blev der onsdag indledt offentlige høringer i den amerikanske kongres om, hvorvidt der skal indledes en såkaldt »impeachment« – rigsretssag – mod Trump, der i yderste konsekvens bliver afsat som præsident.

Høringerne, der givetvis vil blive fulgt tæt af aktørerne i de globale finansielle markeder, fortsætter i denne uge. Hidtil har aktiemarkederne imidlertid ikke reageret i væsentligt omfang på høringerne. Det kan dog ændre sig, hvis sandsynligheden for, at Trump må gå af før tid, eller hans muligheder for genvalg ved næste års præsidentvalg eroderer, stiger.

Negative internationale konjunkturer kan presse NKT og Rockwool

I denne uge fortsætter regnskabssæsonen med regnskaber fra blandt andet Rockwool, NKT, Bioporto og Vestjysk Bank.

Både NKT og Rockwool har været i kurs-modvind i de seneste par måneder, og begge virksomheder er relativt kraftigt eksponeret mod de internationale konjunkturer.

Det bliver derfor også interessant for investorerne at erfare, hvordan indtjeningen i netop NKT og Rockwool er påvirket af de vigende internationale konjunkturer.

Dog må man sige, at medvinden fra de globale aktiemarkeder, rentenedsættelser fra Federal Reserve og måske en vis optimisme i forhold til den globale handel har betydet, at det danske aktiemarked har klaret sig forbavsende godt den seneste måned. Så selv om der hviler sorte skyer over den globale industri, og der har været visse negative udmeldinger fra de danske virksomheder i den retning, så har den seneste måned i bund og grund budt på tilfredsstillende resultater fra de danske virksomheder.