Fem oplevelser i Bordeaux

Vi guider til et besøg i Bordeaux’ historiske bydel med de smukke 1700-tals huse, spejlbassinet og Place de la Bourse samt katedralen. Man bør bestemt også snuppe en bådtur på Garonnefloden, udforske vinens verden på vinmuseet Cité du Vin og sætte tid af til at besøge chateauer og vinmarker rundt om Bordeaux.

Garonnefloden og broen Pont de Pierre tager sig smukt ud i skæret fra byens lys. Foto Sylvain François. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sylvain François

Af Klaus Hybler

Vinmuseet Cité du Vin
Siden vinmuseet Cité du Vin blev opført ved flodbredden i 2016 har turister valfartet i stor stil, og med 420.000 besøgende i 2018 er Cité du Vin blevet topattraktionen i Bordeaux. Hele museet er dedikeret til vinens univers; bygningens træhvælvinger er et nik til sejlskibene og vinens rejse ud i verden, mens formsproget på facaden afspejler vin, der falder ned i et glas.
Museet på sammenlagt 13.000 m2 fortæller om alt hvad der har med vin at gøre. Det gælder vinens oprindelse, dyrkelse, druer, produktion og handel – ikke bare i Bordeaux, men i hele verden. Høretelefoner udleveres og hver udstillingstema formidles på det valgte hovedsprog.
På en skærm i biografstørrelse kan man blandt andet komme på en fantastisk rejse til verdens store vindestinationer, eller få historien om, hvordan Bordeaux-vine blev englænderens foretrukne vin i form af ”claret”. Middelalderens rødvine fra Bordeaux benævnes claret – og er en betegnelse, som briterne stadig hænger på rødvinene fra området. Claret-vine, som var lyse og klare, bestod af grønne og blå druer, der blev presset og gærede sammen.
Fra centrum af Bordeaux kan man komme til Cité du Vin med bus, sporvogn eller båd. Entreen er 20 Euro, hvilket inkluderer et glas vin, man nyder i museets 35 meter høje tårn, Belvedere.
www.laciteduvin.com

Cité du Vin. Foto Clément Pamelard.
Tekst:
Vinmuseet Cité du Vin byder på en fantastisk rejse i vinens verden. Foto Clément Pamelard.

Saint-André Katedralen og klokketårnet
Den imponerende Saint-André Katedral med de karakteristiske spir er et vartegn for Bordeaux. Under de høje hvælvede lofter kommer kirkegængere hele dagen forbi og tænder et lys. De arkitektonisk smukke søjler virker overordentlige store i det stemningsfulde kirkerum, hvis vinduer er dekoreret med glasmalerier.
Opførelsen begyndte i 1100-tallet, og siden blev der udvidet og istandsat i mere end 400 år. Siden hen har katedralen fået en stor betydning i fransk historie, fordi den franske dronning Eleonora af Aquitanien og to franske konger er blevet gift her.
Klokketårnet Pey-Berland
Det er en god idé at begynde sightseeing med at bevæge sig op i Frankrigs højeste kirkespir, Pey-Berland. Der er 230 trin op til den øverste udsigtsplatform i 50 meters højde, herfra har man en fantastisk udsigt over Garonne-floden, Pont de Pierre-broen, Saint-Michel- kvarteret og Bordeaux’ livlige marked.
Katedralens oprindelige tårn fra det 12. århundrede havde problemer med at understøtte vægten af den tonstunge klokke, og det blev derfor besluttet at bygge et fritstående tårn ud for katedralen. I 1853 fik Pey-Berland fik tårnet en 11 tons tung klokke, som kan runge ud over middelalderbyen.

Foto:
Saint-André Katedralen og klokketårnet
Tekst:
Frankrigs højeste kirkespir, Pey-Berland er opført ved siden af kirkeskibet i Saint-André Katedralen.

Bådtur på Garonnefloden
Garonnefloden har gennem tiden haft stor betydning for Bordeaux’ udvikling. Det var her datidens skonnerter fra jordklodens fjerne egne landede rørsukker, kaffe og tobak, mens vin i stor stil blev udskibet til resten af Europa. Sejlturen fra Europas største flodmunding, La Gironde, til kajen i Bordeaux – en strækning på omkring 100 km – kan gøres på et krydstogtskib, mens mindre skibe tilbyder halv- og heldagsture på Garonne.
Fra havnekajen i Bordeaux kan man sejle forbi de gamle pakhuse, videre under den nye Jacques Chaban-Delmas’ bro, hvis brofag kan hejses mange meter op over floden fremfor til siderne. Og videre mod nord dér hvor Garonnefloden bliver til Gironde og landskabet fyldes med vinstokke og chateauer omkring Médoc og Blaye.
I Blaye ligger byens citadel på toppen af et klippeforbjerg. Den berømte militære arkitekt Vauban har tegnet fæstningsværket, der er på UNESCOs verdensarvsliste.
Ønsker man en introduktion til de lokale vine er der mulighed for at vælge en halvanden time lang flodsejlads langs med de smukke 1700-talshuse, samtidig med en fortælling om byens historie.
Bådture kan bookes på www.visiter-bordeaux.com

Foto:
Garonnefloden med broen Pont de Pierre. Foto Sylvain François
Tekst:
Garonnefloden og broen Pont de Pierre tager sig smukt ud i skæret fra byens lys. Foto Sylvain François.

Place de la Bourse og Spejlbassinet
Byen var i 1700-tallet en vigtig handelshavn, og langs Garonne-floden kan de mange historiske bygninger fra perioden stadig beundes. Det gælder ikke mindst de neoklassiske paladser som omkranser Place de la Bourse. Pladsen kom sammen med resten af Bordeaux’ historiske bydel på UNESCOs verdensarvsliste i 2007.
Arkitekten bag var Ange-Jacques Gabriel, der var kongelig førstearkitekt under Ludvig 15. og skaber af Concorde-pladsen. Place de la Bourse er også kendt som 'Pengepungens Plads' på grund af beliggenheden ved børsbygningen, der i dag huser handelskammeret, og som også bruges som konferencecenter.
Lige over for Place de la Bourse finder man byens mest fotograferede motiv, spejlbassinet Miroir d'Eau. Anlægsgartner Michel Corajoud og springvandsarkitekt Jean-Max Llorca står bag spejlbassinet fra 2006.
I løbet af 20 minutter tømmes det for vand, og når hele bassinet kun er dækket af et tyndt lag vand, reflekteres de neoklassiske bygningsfacader i vandspejlet. Herefter åbnes for stråler af røg og indhyller bassinet i vandtåge. Og, når røgen stoppes, fyldes atter vand i bassinet.
Foto:
Place de la Bourse
Tekst:
De neoklassiske paladser fra 1700-tallet pryder Place de la Bourse.

 

Vinslottet Château Margaux
Château Margaux er en af Bordeaux-regionens topvine med vinmarker i Medoc. Slottets historie går helt tilbage til 1200-tallet, først uden vindyrkning. I 1500-tallet blev de første vinstokke plantet, og i dag vokser de ædle druer på en tredjedel af den 265 hektar store ejendom.
Chateaux Margaux’s unge vine begynder ved en pris på ca. 3.500 kr., mens ældre årgange kan løbe op i astronomiske priser.
Château Margaux 1787 er den mest kostbare vin, der nogensinde er åbnet. Historien er noget mærkværdig, idet en vinhandler fra New York fik en pris eller rettere en erstatning på 225.000 US Dollar fra sit forsikringsselskab, da flasken gik i stykker under en middag på en restaurant, hvor der skulle smages på Château Margaux vine.
Slottets vinmarker ligger på venstre side af Gironde-flodens udmunding, som opnår status af Premier Cru i den officielle klassifikation af Bordeaux vine af 1855. Chateau Margaux består normalt af 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Petit verdot og Cabernet Franc druer.
Besøg: Château Margaux tilbyder guidede ture til slottes vinkældre (skal bookes).  Slottet ligger i vindistriktet Médoc, ca. 50 minutter i bil fra centrum af Bordeaux. Desværre er smagning af vinen forbeholdt branchefolk.
Se mere på www.chateau-margaux.com

Foto
Chateaux Margaux. Credit François Poincet

Tekst:
Her ses træfadene som vinen lagrer i på Chateaux Margaux. Her begynder prisen for en flaske vin ved ca. 3.500 kr. Fotograf François Poincet.

FAKTA

Rejsen dertil:
Med Ryanair København- Bordeaux. Flyvetid ca. 2 t 20 min. Endvidere flyver EasyJet fra Hamburg direkte til Bordeaux.

Bordeaux CityPas:
Med Bordeaux CityPass kan fri adgang til seværdigheder som La Cité du Vin (før kl. 12:00) samt til andre 20 museer og monumenter, én guided tour og rabatter på cruises og vinture.  Med passet kan man desuden benytte busser, sporvogne og flodbåd.
CityPass (48 timer) kan købes for 39 Euro.

Bedste rejsetidspunkt:
Forår og efterår er et rigtig godt tidspunkt at besøge Bordeaux. Juli og august er de varmeste måneder med en gennemsnitlig dagtemperatur på 28 grader.

Overnatning:
Bordeaux har et væld af hoteller i alle kategorier, men i højsæsonen gælder det om at booke i god tid.
I gennemsnit koster 3-stjernede hoteller i Bordeaux 750 kr. pr. nat, og 4-stjernede hoteller 1.198 kr. pr. nat, mens et 5-stjernet i gennemsnit kan fås for 2.855 kr. pr. nat