EU sortlister Vestens allierede Saudi-Arabien i kampen mod hvidvask

Som et led i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering har EU-Kommissionen for første gang nogensinde lavet sin egen liste over lande, der skal holdes særligt øje med. Saudi-Arabien optræder overraskende i selskab med Iran og Nordkorea, der ofte betegnes som slyngelstater.

Saudi-Arabien er kommet på EUs liste over lande, hvor der er risiko for hvidvask af penge. Danmark eksporterede for over syv milliarder kr. i 2017 til Saudi-Arabien. Arkivfoto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE

Som et led i kampen mod hvidvask af beskidte penge og finansiering af terror har EU-Kommissionen for første gang nogensinde udarbejdet sin egen liste over 23 lande, hvor det er forbundet med særligt stor risiko at gøre forretninger, fordi der kan være beskidte penge involveret. Saudi-Arabien og Panama er overraskende med på listen i selskab med Iran og Nordkorea, der ofte betegnes som slyngelstater.

»Vi har etableret de stærkeste antihvidvaskstandarder i verden, men vi er nødt til at sikre os, at beskidte penge fra andre lande ikke finder vej ind i vores finansielle system. Beskidte penge er hjerteblod for organiseret kriminalitet og terrorisme,« sagde EUs justitskommissær, Vera Jourova, ved præsentationen af listen.

EUs initiativ kommer efter en række hvidvaskskandaler blandt EU-landenes største banker, herunder Danske Bank-sagen, hvor beskidte penge flød fra Rusland gennem bankens estiske filial. Banker og andre institutioner, som er dækket af EUs antihvidvaskregler, bliver fremover afkrævet at gennemføre grundigere tjek af finansielle operationer, der involverer kunder og finansielle institutioner fra de 23 lande på hvidvasklisten for at identificere mistænkelige pengestrømme.

Penge kan stamme fra kriminalitet

Jacob Dedenroth, ekspert i hvidvask og direktør for rådgivningsvirksomheden Revisorjura, forklarer, at EUs nye liste medfører, at banker og virksomheder skal være ekstra opmærksomme på kunder, der kommer fra højrisikolandene på listen:

»Landene på listen har ikke et ordentligt system til at bekæmpe hvidvask, så man skal være ekstra opmærksom på penge, som en bank eksempelvis måtte modtage fra Saudi-Arabien, eller på en person fra Saudi-Arabien, der opretter en konto i en dansk bank.«

»EU-Kommissionen vurderer, at der er en øget risiko for, at der kan komme penge fra landene på listen, som stammer fra korruption eller anden kriminalitet. Det kan givetvis have betydning for virksomheder, der handler med personer eller virksomheder i Saudi-Arabien, men saudere, der har rent mel i posen, kan sagtens fortsætte med at overføre penge. Men som udgangspunkt vil man stille en del spørgsmål til transaktionen eller kunder, der opretter en konto,« forklarer Jacob Dedenroth.

Samhandel besværliggøres

Brancheorganisationen DI tager EUs liste til efterretning. Underdirektør Kim Haggren understreger, at samhandlen med de 23 lande på listen kan fortsætte som hidtil:

»Men samhandlen kan blive mere besværlig, fordi transaktionerne kan tage længere tid, når bankerne skal lave yderligere tjek af kunder og parterne og måske kræve yderligere dokumentation,« siger han og håber på, at bankerne relativt hurtigt får etableret de ekstra tjek.

Kim Haggren noterer sig, at landene på listen kan arbejde sig væk fra den ved at gennemføre reformer, der giver mere styr på mistænkelige pengestrømme:

»Det kan Saudi-Arabien selvfølgelig også gøre,« siger han.

Danmark eksporterede i 2017 for omkring 7,5 milliarder kr. til Saudi-Arabien, mens importen beløb sig til en god milliard kr.

EU-Kommissionen introducerer den sorte liste trods modstand fra store EU-lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien. Ifølge Finansiel Times har Saudi-Arabien og landets allierede, herunder USA, lobbyet i Bruxelles for at få fjernet Saudi-Arabien fra listen. Inkluderingen af det saudiske kongerige, som stadig tælles blandt Vestens allierede, har ifølge avisen gennemgående været kontroversiel.

»Når USA prøver at holde hånden over Saudi-Arabien, er det, fordi USA og Saudi-Arabien traditionelt har et tæt forhold. Det er selvfølgelig ikke rart for Saudi-Arabien at komme på EUs liste. Det er et kraftigt stempel, der siger, at landene på listen ikke er pålidelige og ikke har orden i egne sager, ikke bekæmper sorte penge, og at der kommer penge fra kriminalitet,« forklarer Jacob Dedenroth.

EU-Kommissionens sorte liste skal godkendes af Europa-Parlamentet og EUs ministerråd, inden den  træder i kraft.