Et håndtryk og en middag: Trump og Kim Jong-un indleder topmøde med høfligheder

Først torsdag får verden at vide, om der kommer noget ud af topmødet mellem den amerikanske præsident og den nordkoreanske leder. Det kan der være tvivl om, selv om det her topmøde er betydeligt bedre forberedt end det i Singapore i juni sidste år

USAs præsident, Donald Trump, valgte det stille smil i den brede udgave, mens den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, havde lidt mere svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da de to mødtes i Hanoi i Vietnam. Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS

Den amerikanske præsident, Donald Trump, trykkede Nordkoreas leder Kim Jong-un i hånden på førstedagen af topmødet i Vietnam. Faktisk var der fra Trumps side tale om et dobbelthåndtryk, idet han lagde den venstre hånd ovenpå Kims for at understrege venskabet mellem de to.

Trump roste også den nordkoreanske leder.

»Jeg tror, at Deres land har et fantastisk økonomisk potentiale«, sagde Trump, efter at de to havde hilst på hinanden inden den formelle middag, hvor også topembedsmændene fra de to delegationer var til stede.

Trump kaldte Kim for »en stor leder« og fulgte dermed det spor, han har fulgt siden Singapore-mødet i juni – nemlig konstant at forsøge at smigre den nordkoreanske leder og understrege deres nye venskab, efter at Trump og Kim Jong-un lå i ordkrig med hinanden forud for det første topmøde i Singapore i juni sidste år.

Først torsdag finder verden ud af, om der kommer noget ud af det her topmøde. Det sidste endte uden konkrete løfter, ud over at Kim Jong-un efterfølgende valgte ikke at afprøve flere missiler eller for den sags skyld at gennemføre flere atomprøvespræninger. Nordkorea ødelagde også før Singapore-topmødet atomtestcentret Punggye-ri og har siden også nedlagt flere testfaciliteter.

Men samtidig har flere analyser vist, at Nordkoreas atomvåbenprogram ikke har ligget stille. Sådan lød det blandt andet i en fortrolig FN-rapport i august 2018. Derfor ved vi ikke, hvad status i virkeligheden er på Nordkoreas atomvåbenprogram. Nordkorea har dog sendt de jordiske rester af 229 faldne amerikanere fra Korea-krigen tilbage til USA. På sin side har USA holdt igen med nogle af de store fælles militærøvelser, som man ellers plejer at afholde sammen med Sydkorea.

Trump ønsker en total atomafrustning fra Nordkoreas side og kontrol med landets missilprogram. Kim Jong-un ønsker en fredsaftale og en lettelse af sanktionerne. Forhandlingerne kan – hvis de er vellykkede torsdag – måske sætte en ramme for gradvis afrustning samtidig med en gradvis ophævelse af sanktionerne. En fredsaftale er heller ikke udelukket, men det kræver også, at Kina og Sydkorea deltager i denne del.