Enhedslisten: Forsvarsforbeholdet beskytter os mod hovedløs oprustning

Danmark kan risikere at skulle opruste kraftigt og blive en del af planerne om en fælles EU-hær, hvis man afskaffer forsvarsforbeholdet. Det ønsker Enhedslisten ikke.

»Hvis vi opgiver forsvarsforbeholdet, vil vi blive en del af planerne om EU-hær og blive underlagt Lissabon-traktatens krav om oprustning.« F35 kampfly klar til takeoff på Luke Air Force Base i Arizona i USA, onsdag den 6. december 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Vi skal ikke afskaffe Danmarks forsvarsforbehold. Tværtimod. Vi har mere brug for det end nogensinde før. Og vi vil være bedre stillet til at gå forrest i kampen for fred, udvikling og nedrustning på grund af vores forbehold.

I de seneste år har EU gennemført en hovedløs militæroprustning med oprettelsen af en militærfond på 100 mia. kr. til støtte for den europæiske våbenindustri. Både Frankrigs præsident, den tyske kansler og EU-Kommissionens formand taler om udviklingen af en EU-hær. De fleste EU-lande har trykket speederen i bund, når det kommer til at opruste, for at kunne konkurrere med USA og selv hive kontrakter hjem til våbenindustrien.

Eva Flyvholm Fold sammen
Læs mere

Men flere våben giver ikke mere fred. Og når både Rusland og flere Nato-lande har atomvåben, er der jo et åbenlyst skrækscenario for enden af konflikttrappen, hvor ingen af os ønsker at ende. I stedet bør Danmark arbejde for en styrkelse af det nordiske sikkerhedssamarbejde. Vi deler fælles værdier som menneskerettigheder og demokrati og kan spille en vigtig rolle i at skabe afspænding i Østersøområdet.

Den danske regering er desværre også ansvarlig for en massiv oprustning med milliarder til Forsvaret og de kontroversielle F-35 kampfly. Så det er ikke, fordi jeg synes, at prioriteterne er i orden i Danmark. Men jeg er glad for, at vi som land kan tage valget om at gå i en mere fredelig retning, når vi en dag får mulighed for det.

»En mere selvstændig EU-linje på militær produktion bringer os desværre heller ikke længere væk fra Trump og amerikansk forsvarspolitik.«


Hvis vi opgiver forsvarsforbeholdet, vil vi blive en del af planerne om EU-hær og blive underlagt Lissabon-traktatens krav om oprustning. Sort på hvidt forpligter EU-traktaten medlemslandene til at øge deres militære kapacitet. Og ingen tvivl om, at den store tyske og franske forsvarsindustri kan tjene kassen på det. Men vi kan få langt mere fred og stabilitet ud af at investere i politiske løsninger på konflikterne og satse på grøn omstilling, udvikling og velfærd.

En mere selvstændig EU-linje på militær produktion bringer os desværre heller ikke længere væk fra Trump og amerikansk forsvarspolitik. Tværtimod er det den samme tragiske oprustningslogik, der nu får lov at gennemsyre også europæisk forsvarspolitik og industri. Jeg er derfor også dybt bekymret over, at Danmark og andre europæiske lande vender sig mere og mere væk fra støtten til FN og de fredsbevarende operationer. For det er her, vi kan skabe et fredeligt internationalt samarbejde. Så lad os have fokus på det og ikke falde i med mere oprustning og EU-hær.