En del danskere opdager hiv sent og får dårligt immunforsvar

Antallet af nye hiv-tilfælde falder. 143 danskere fik i 2019 diagnosen hiv, men mange opdagede det sent.

Færre danskere får diagnosen hiv, og i 2019 var der 143, der blev bekræftet smittet.

Det viser tal fra Statens Serum Institut, og organisationen Aids-Fondet mener, at kurven nu for alvor er knækket.

»Det er en rigtig god nyhed. Det betyder, at det ikke var en enlig svale, da vi så et fald sidste år, men at tendensen nu bider sig fast. Det er en rigtig god nyhed, som viser, at vi er på rette spor i Danmark,« siger direktør Andreas Gylling Æbelø.

Han vurderer, at smittetallet falder, fordi Danmark er blevet bedre til at forebygge hiv.

»Og så er Danmark også et af de bedste lande i verden til at behandle mennesker med hiv. Folk er i så effektiv behandling, at de ikke kan smitte videre, og det er en del af årsagen,« siger direktøren.

En række af de nye tilfælde er dog opdaget sent. Ifølge Aids-Fondet har mere end halvdelen af de smittede haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt skadet, og de er i stor risiko for at blive syge.

Uden behandling går der i gennemsnit otte-ti år fra smittetidspunktet, til man begynder at få infektioner og udvikler aids. Her har hiv ødelagt så mange celler, at immunforsvaret ikke længere reagerer ordentligt. Uden behandling er levetiden efter diagnosen aids cirka to-tre år.

Andreas Æbelø mener derfor, at der er behov for at styrke testindsatsen og rådgivningen blandt de grupper, som er særligt udsatte, så de bliver testet i tide. Det drejer sig om blandt andre om transpersoner, visse minoritetsetniske grupper samt homo- og biseksuelle mænd, der lever skjult med deres seksualitet.

»Bliver man testet i tide, kan man komme i gratis behandling med det samme og leve et godt og sundt liv og ikke smitte videre. Men vi har brug for at nå de sidste grupper, og de bliver de sværeste at nå,« siger han.

Ifølge Aids-Fondet er der tale om folk, som ofte undgår det etablerede sundhedssystem. Organisationen oplever, at folk afholder sig fra at blive testet, fordi de frygter omverdenens fordømmelse.

6000 i Danmark har fået diagnosen hiv, men Statens Serum Institut anslår, at 6600 lever med hiv i
Danmark. Det giver altså et mørketal på 600 personer. Hvis man kommer i behandling i tide, kan man fysisk leve et godt og sundt liv.

»Vi ser desværre, at der stadig er mange fordomme og stigmatisering forbundet med en hiv-diagnose, og det gør, at mange med en hiv har nogle negative mentale følgevirkninger,« siger Andreas Æbelø.

Foruden de 143 personer fra Danmark, der fik konstateret hiv sidste år, kom der desuden 47 personer til landet, som i forvejen var bekræftet hiv-smittet i udlandet. De kunne altså ikke være nået i forbindelse med forebyggende indsatser i Danmark.

Blandt de i alt 190 tilfælde er 146 af dem mænd, mens 44 er kvinder.

/ritzau/