En dansk kunstnerkoloni i Norge

60 år mandag. Den danske billedkunstner Frans Jacobi er professor på Kunstakademiet i den norske by Bergen. Og danske elever strømmer til byen.

Frans Jacobi har de seneste otte år været professor på kunstakademiet i Bergen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jane Sverdrupsen/Ritzau Scanpix

Frans Jacobis metier er den tidsbaserede kunst og performance.

Som da han tilbage i 2006 på Den Frie Udstillingsbygning i København midt under Muhammed-krisen udstillede et dannebrogsfarvet legehus, hvor det hvirvlede med aske, og med Dansk Folkepartis to præster Jesper Langballe og Søren Krarup svævende under loftet. Værket hed – med det kendte citat – »Her må man være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse«.

Eller da han i 2013 blev inviteret til et kunstprojekt over temaet »reform«, hvor han lod sig inspirere af reformatoren Martin Luther og på sin vej gennem København slog reformforslag op på dørene til de store statslige institutioner.

Frans Jacobis dannebrogsfarvede legehus på Den Fri i 2006. Svævende under loftet ses de to præster fra Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl.

Jacobi er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1982-1988 og begyndte som billedhugger med store abstrakte former og afstøbninger. Sideløbende med skulpturen tegnede han grafik. Siden 1991 har hovedbeskæftigelsen været rene installationer, hvor værkerne ofte med lydeffekter og visuelle midler simulerer et miljø og dets omgivende stemning. 21. september fylder han 60 år.

1994-2006 underviste han på Kunstakademiet i København, men senere kaldte Norge på den danske billedkunstner, og siden 2012 har Jacobi været professor i tidsbaseret kunst og performance ved Kunstakademiet i Bergen. Siden 2019 tillige institutleder for samtidskunst samme sted.

Flere danske studerende

I et interview med instituttets netavis blev han sidste år spurgt, om han kan lide at være i Bergen:

»Jeg er glad for at være i Norge. Her bliver man taget godt imod, og der er et sprudlende kunstliv i Bergen. Andelen af danske studerende ved Kunstakademiet er steget eksplosivt. Det er hyggeligt. Vi er to-tre danske ansatte ved instituttet (udover Frans Jacobi er Lilibeth Cuenca Rasmussen og Sidsel Christensen også tilknyttet, red.). Men jeg tror ikke, det er på grund af os, at der kommer så mange danske studenter,« sagde Jacobi og pegede på en kombination af, at danske kunstakademier har været i krise, og at akademiet i Bergen har opbygget et godt ry.

Han har medvirket på en række udstillinger i ind- og udland samt forelæst og undervist på workshop og kurser på kunstskoler. Han var medlem af det danske Kunstråd 2003-2007.

Frans Jacobi tog 2012 en kunstnerisk ph.d. med afhandlingen og udstillingen »Modstandens æstetik« ved Lunds Universitet og Malmö Kunstakademi.

Han blev tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat 2008 og Eckersberg Medaillen 2013.