Ekspert: Sag om forsøgsfiskeri udstiller graverende problemer

I sagen om forsøgsfiskeriet efter muslinger i Storebælt har regeringen og Fiskeristyrelsen sendt lukrative fangster i hænderne på storfiskere uden om normale regler og procedurer. Forløbet udstiller tilsyneladende helt fundamentale problemer med forvaltningen af fiskeriområdet, lyder det fra ekspert.

Muslingebåden Frigg ejes af virksomheden Wittrup Seafood, som i flere år har forsøgt at få lov til at fiske efter muslinger i Storebælt, men har fået nej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været store problemer med at overholde helt elementære regler hos de danske fiskerimyndigheder, hvor det også lader til, at der har manglet lighed for loven.

Sådan lyder kritikken fra eksperter, efter at Berlingske fredag kunne beskrive, hvordan regeringen og fiskerimyndighederne i det skjulte har givet nogle af landets største muslingefiskere unik adgang til at fiske tonsvis af blåmuslinger i Storebælt.

Det er sket, uden at Folketinget blev orienteret om fiskeriet, selvom et flertal har et ønske om netop at stække de store fiskere fra Limfjorden.

Ifølge Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, lader forløbet om forsøgsordningen til endnu engang at bekræfte en særdeles problematisk kultur hos fiskerimyndighederne.

»Det ser ud til, at der er problemer med fundamentale juridiske krav som for eksempel objektiv tildeling af fiskekvoter, saglighed og professionalisme i måden at håndtere ansøgninger på,« siger Michael Gøtze:

»Man får indtryk af, at det har kørt relativt uformelt, og at det administrative apparat omkring den pågældende forsøgsordning har været tæt på det minimale og med tilsvarende begrænset fokus på lighed for loven. Vi taler ikke om problemer med enkeltstående smuttere, men om problemer med selve kulturen,« siger han.

Også Niels Vestergaard, professor ved Syddansk Universitet i Esbjerg, hvor han forsker i ressource- og fiskeriøkonomi, har udtalt sig særdeles kritisk om forløbet med forsøgsfiskeriet.

I sagen om fiskeriet ved Storebælt har en række fiskere ved den jyske østkyst gennem en årrække forgæves søgt om få lov til at fiske efter blåmusling i selvsamme områder, som de store fiskere fra Limfjorden har fået adgang til. Det er uklart, hvordan de store Limfjordsfiskere oprindeligt fik adgang til Storebælt, mens det heller ikke fremgår, hvorfor fiskerne på østkysten helt præcist fik afslag.

Sagen om en række storfiskeres unikke adgang til et tilsyneladende lukrativt fiskeri efter tonsvis af blåmuslinger i Storebælt er blot den seneste sag, hvor regeringen kommer under beskydning for at have tilgodeset de store fiskere på bekostning af de små.

I et interview med Berlingske har fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) også erkendt, at der har været store problemer med forsøgsfiskeriet ved Storebælt.

Ministeren har blandt andet forklaret, at der har været »forskelsbehandling«, og at tilladelserne er blevet givet »tilfældigt«.

»Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at det er foregået på den måde,« sagde ministeren i et interview med Berlingske fredag, hvor hun ligeledes gav udtryk for, at hun har ryddet op på området.

Samtidig har ministeren afvist, at hun burde have orienteret Folketinget tidligere i forløbet. Flere partier kritiserer ministeren i skarpe vendinger, fordi hun først på et møde i slutningen af marts orienterede ordførerne.