Efter Løkke-melding skærper Enhedslisten sit krav til Socialdemokratiet: »Opsig velfærdsforlig nu«

Lars Løkke Rasmussen åbner for at justere pensionsalderen fra 2040. Men det er slet ikke godt nok, lyder det fra Enhedslisten, der nu skærper sit krav til Socialdemokratiet: »Opsig velfærdsforliget nu,« lyder det fra partiet, der vil have en langtidsholdbar løsning.

Enhedslisten skærper sit krav over for Socialdemokratiet om at opsige velfærdsforliget, efter at Løkke har foreslået at justere en stigende pensionsalder fra 2040. Men det er for sent, lyder det fra Enhedslisten, der vil have Socialdemokratiet til at opsige forliget nu, lyder det fra Finn Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministerens melding om at justere en stigende pensionsalder i 2040 er »latterlig«, men samtidig styrker det nødvendigheden for, at Socialdemokratiet omgående opsiger velfærdsforliget, der løbende hæver pensionsalderen.

Det mener Enhedslisten, der nu skærper kravet til Socialdemokratiet om at opsige det omdiskuterede forlig, lyder det fra partiets arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

»Det her øger da i høj grad vores krav til, at Socialdemokratiet skal opsige velfærdsforliget inden et valg. Hvis socialdemokraterne ikke får opsagt det her forlig inden et valg, så kan vi heller ikke ændre det efter valget.«

Socialdemokratiet har foreslået at indføre en ret til tidligere førtidspension. Forslaget har fået massiv kritik for at være ukonkret, være for dyrt og for ikke at kunne indføres uden at opsige velfærdsforliget. Noget, som Socialdemokratiet hidtil har afvist at gøre.

Og det er dumt, mener Finn Sørensen.

»Socialdemokratiet har fået et blankt afslag på, at det kan lade sig gøre at indføre den ret uden at opsige velfærdsforliget. Og nu kommer Løkke så med sin melding. Nu har Socialdemokratiet da kun en ting at gøre: Opsige forliget inden folketingsvalget, så vi kan få sat en stopper for den stigende pensionsalder, og så vi kan få en rettighed til at man kan trække sig tilbage tidligere.«

Finn Sørensen understreger, at han heller ikke før Løkkes melding var imponeret over Socialdemokratiets udspil til en pensionsreform. For som han siger, så kan »ingen gennemskue det«, og det løser ikke de problemer, som Socialdemokratiet selv er skyld i, siger han.

»Det, Socialdemokratiet kommer med, er en fattig erstatning for en ødelagt efterlønsordning. Og det er en fattig erstatning for en ødelagt førtidspensionsordning. Det her er et forsøg på at spise befolkningen af med en fattig løsning.«

Til Berlingske siger Lars Løkke Rasmussen, at »vi kan starte en meningsfuld diskussion om, hvorvidt noget af det, vi aftalte i 2006, skal justeres på den lange bane. Når vi kommer derud, hvor folkepensionsalderen bliver 70 og 71 og 72 og 73 og 74 år, er det faktisk slet ikke pinedød nødvendigt, fordi dansk økonomi er overholdbar. Derfor kan vi godt finde en anden måde at håndtere det her spørgsmål på«.

Løkkes melding er »latterlig«

Enhedslisten mener, at Løkkes melding er et tegn på desperation, men anerkender dog, at statsministeren »tilsyneladende har indset, at der er problemer med en stigende pensionsalder«.

Velfærdsforliget, der blev vedtaget i 2006 med støtte fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, de Radikale og de Konservative, gør, at pensionsalderen stiger løbende de næste mange år.

Det er allerede besluttet, at pensionsalderen stiger til 68 år i 2030, og i næste valgperiode – i 2020 – skal den for at følge aftalen hæves til 69 år fra 2035. Men den stigende pensionsalder slutter ikke der. Fordi danskerne lever længere og længere, skal de også arbejde længere og længere. Ellers er der ikke balance mellem udgifter og indtægter i økonomien. Sigtet er, at danskerne skal have 14,5 år på pension, og derfor står pensionsalderen til at blive øget, så langt øjet rækker på grund af Velfærdsaftalen.

Og at Løkke først foreslår en løsning om mange år er »simpelthen ikke godt nok,« siger Finn Sørensen.

»Han må håbe på, at vælgerne ikke opdager, hvad han siger, for det er latterligt, at han foreslår en forbedring fra 2040. Det, han siger, er jo, at en pensionsalder på 70 år er helt i orden. For det vil være konsekvensen af forliget. Det er ikke det svar, som befolkningen søger. Befolkningen vil have det svar, at nu stopper vi den stigende pensionsalder og laver nogle ordentlige tilbagetrækningsmuligheder.«

Socialdemokratiets ordfører for social dumping, Mattias Tesfaye, minder Enhedslisten om, at velfærdsforliget har skabt en stærk økonomi, og at det derfor vil være svært at opsige:

»Enhedslistens synspunkter er ikke nye for mig. Men de skal huske på, at velfærdsforliget skaber muligheder for at sikre kvaliteten i børnehaver og plejehjem i fremtiden. Vores fokus er på at sikre en mere værdig pensionsalder for dem, der er kommet i klemme. Ikke at undergrave hele grundlaget for velfærdsstatens økonomi,« skriver han i en SMS.