Det tynder ud i heroinen i Danmark efter grænselukning

Grænselukningen betyder, at der kommer færre stoffer i omløb i Danmark. Det vurderer Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiet. Men færre stoffer kan få konsekvenser for misbrugere.

Grænselukning kan nu gøre det sværere for kriminelle at føre stoffer over grænserne til Danmark og videre til misbrugere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

Regeringens lukning af danske grænser blev mødt med kritik fra WHO. Men meget tyder på, at de får en sideeffekt, der kan mærkes på Istedgade i København og andre steder, hvor der er stoffer i omløb.

Normalt transporteres illegale stoffer over de danske grænser. Men nu forudser Rigspolitiet og Sundhedsstyrelsen, at lukningen af Danmarks grænser vil sætte færre illegale stoffer i omløb.

I en række nye retningslinjer til læger skrev Sundhedsstyrelsen tirsdag, at man forudser, at »stofscenen i Danmark vil ændres i den kommende tid« som følge af de lukkede grænser.

Og det kan få konsekvenser for misbrugere, der ikke er skrevet op i behandlingstilbud. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil der i løbet af de kommende uger være misbrugere, der får akut behov for abstinensbehandling.

Rigspolitiet oplyser til Jyllands-Posten, at man forventer, at de restriktioner, som er indført i kølvandet på coronavirussen, vil have konsekvenser for indsmugling og distribution af narkotika i Danmark og dermed også prisstigninger på narkotika i landet.

Højere efterspørgsel på metadon

Selv om man endnu ikke kan se markante ændringer, bemærker Rigspolitiet, at man allerede nu har set en prisstigning, som man regner med vil øges yderligere.

Det genkender områdechef for opioider og substitutionsbehandling på Center for Rusmiddelbehandling i København Anne Kirstine Svanholt.

»Vi hører fra vores brugere, at der næsten ikke er noget heroin i omløb, og at der har været prisstigninger på det, der er tilbage. Derudover hører vi, at prisen på illegal metadon er steget 30-40 pct., for når der ikke er heroin, efterspørger de i højere grad metadon,« siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge Anne Kirstine Svanholt skal misbrugere nu lede længere efter stofferne og det kan intensivere jagten på stoffer og dermed betyde større risiko for at blive smittet med coronavirus. Desuden fortæller hun, at mangel på stoffer kan betyde, at folk er nødt til at begå kriminalitet for at få råd.