Det går uhyre langsomt med at udbyde Kammeradvokatens opgaver for staten

Advokatfirmaerne Bech-Bruun og Horten har vundet to større opgaver for Danida og Styrelsen for Patientsikkerhed i 2017. Siden er der ikke rigtigt sket noget, til trods for at det er regeringens politik at reducere statens brug af Kammeradvokaten. Horten og innovationsminister Sophie Løhde (V) er skuffede.

Ledende partner hos Horten, Finn Schwarz, er skuffet over, at staten kun udbyder meget små advokatopgaver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Til trods for at det er regeringens klare mål at nedbringe statens brug af Kammeradvokaten, går det meget langsomt med at få udbudt statslige opgaver til konkurrerende advokatfirmaer. Innovationsministeriet oplyser til Berlingske, at ministeriet umiddelbart kender til to større advokatopgaver, som staten har udbudt til henholdsvis Horten og Bech-Bruun i 2017. Men siden er der ikke rigtigt sket noget, lyder det fra Hortens ledende partner Finn Schwarz, som er skuffet over udviklingen.

I konkurrence med Kammeradvokaten vandt advokatfirmaet Horten i 2017 opgaven med at yde juridisk rådgivning til Ankenævnet for Patienterstatningen, der behandler klager over afgørelser om erstatning for behandlings- og lægemiddelskader. Opgaven gælder op til otte år, og værdien af opgaven kan løbe op i 120 mio. kroner.

»Patientsagerne var et felt, som Kammeradvokaten har siddet på i næsten 25 år. Vi vandt udbuddet på basis af tre hovedelementer – prisen, hvor Horten var et my biligere end Kammeradvokaten, og den faglige indsigt, hvor Kammeradvokaten blev vurderet til at være et my bedre end os. Endelig blev vi bedt om at vurdere en sag og angive, hvor lang tid sagen skulle tage. Samlet set endte vi så med at vinde udbuddet,« siger Finn Schwarz.

Små opgaver til 9.000 kroner

Efter at have vundet udbuddet forventede Horten at byde på flere statslige opgaver: Men siden gik tingene ikke, som Horten og andre advokatfirmaer havde forventet:

»Med baggrund i patienssikkerhedssagerne var det alles opfattelse, at der ville komme flere større udbud af store afgrænsede sagsområder fra staten. Men det gjorde der ikke. I stedet er det nu blevet sådan, at vi inviteres til at byde på relativt små opgaver. Et eksempel er et notat til 9.000 kroner om forståelse af dødsboer og arvinger og deres hæftelse,« siger Finn Schwarz.

I 2017 vandt et andet advokatfirma, Bech-Bruun, i konkurrence med Kammeradvokaten en opgave for Danida om de næste fire år at bistå med blandt andet gennemførelse af udbud af kontrakter relateret til udviklingsbistanden. Ifølge Innovationsministeriet har opgaven en værdi af 17 mio. kroner.

Ledende partner hos Horten, Finn Schwarts

»Patientsagerne var et felt, som Kammeradvokaten har siddet på i næsten 25 år.«


Bech-Bruun er i øjeblikket i skudlinjen, fordi skatteminister Karsten Lauritzen (V) har indklaget advokatfirmaet for Advokatnævnet og beskylder det for inhabilitet og interessekonflikt i forbindelse med en advokatredegørelse om udbudssagen, som advokatfirmaet har gennemført for ministeriet. Bech-Bruun afviser dog at beskyldningerne.

Advokatredegørelsen til 3,5 mio. kroner var udbudt af Skatteministeriet og blev altså vundet af Bech-Bruun i 2016. Men skatteministeren sagde i sidste uge, at Bech-Bruun-sagen har fået ham til at skifte holdning til, om det nu også er en god idé at udbyde statens opgaver frem for at lade Kammeradvokaten stå for dem. I lørdags kom innovationsminister Sophie Løhde (V) dog på banen og slog fast, at det er regeringens politik at reducere brugen af Kammeradvokaten.

Løhde »bestemt ikke tilfreds«

Innovationsminister Sophie Løhde oplyser gennem sin pressefunktion, at hun »bestemt ikke« er tilfreds med, at det går så langsomt. Derfor har hun ikke bare én gang, men to gange sendt hyrdebreve til sine ministerkolleger for at gøre opmærksom på, at de ikke nødvendigvis behøver at entrere med Kammeradvokaten, når de skal have juridisk rådgivning. Det ser ud til at have haft en begrænset effekt.

For nylig har Løhde derfor også taget en række nye initiativer for at få nedbragt statens forbrug af Kammeradvokaten. I Finansministeriet og i flere andre ministerier er der bl.a. indført et »følg eller forklar-princip«, som betyder, at de enkelte ministerier skal kunne redegøre for, hvorfor de entrerer med Kammeradvokaten, oplyser Innovationsministeriet.

De enkelte ministerier afgør selv, om de vil bruge Kammeradvokaten eller sende opgaven i udbud.