Danmark skal møde en kvindelig spiller, som tidligere var mand

Næste lørdag skal det kvindelige håndboldlandshold kæmpe mod en kvindelig modstander, der indtil 2013 spillede på herrelandsholdet. Sportskomitéer og fængsler har traditionelt set været opdelt i to køn, men nye sager udfordrer det system.

Næste lørdag skal Danmarks landshold i kvindehåndbold spille mod kvinden Hannah Mouncey, når de møder Australien ved VM. Her ses håndboldspilleren inden sit kønsskifte. Dengang med navnet Callum Mouncey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Javier Soriano/AFP/Ritzau Scanpix

Når Danmark næste lørdag møder Australien til VM i kvindehåndbold, kommer de danske spillere til at stå foran en atypisk australsk modstander: Hannah Mouncey 1,88 m høj og på den gode side af 100 kg.

Hannah Mouncey fik først sit navn i 2015, hvor hun gennemgik en kønsskifteoperation. Inden da hed hun Callum Mouncey, var officielt en mand, der spillede på det australske landshold i herrehåndbold og var med til herrernes VM.

Den danske landstræner Klavs Bruun siger om sin kommende modstander:

»Det accepterer vi nu, fordi det er Australien, men jeg tror på sigt, at det bliver en svær ting, hvis vi pludselig oplever et hold med fem transkønnede. Så kan det godt være, at de nationer, der har brugt rigtig meget energi på at nå dertil, hvor de er i dag, ikke synes, det er sjovt,« siger Klavs Bruun til eb.dk.

Sagen er ikke en enlig svale.

Laurel Hubbard fra New Zealand – her i kvindernes vægtløftningskategori efter hun i 2012 stiftede køn fra mand til kvinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: William West/AFP/Ritzau Scanpix.

I sommer vandt den kvindelige vægtløfter Laurel Hubbard guldmedalje under Pacific Games i Samo ved at løfte 145 kilo op over hovedet. Inden da havde Laurel Hubbard dyrket vægtløftning på eliteniveau – som mand.

Sporten står i disse år foran et svært etisk dilemma: Er det sportslige komitéer eller individet, som afgør, om man er mand eller kvinde?

Voldtægtsmand vil afsone med kvinder

Rent sportsligt er der ifølge forskningen ingen tvivl: Man har et forspring, hvis man er eller har været mand. Muskelmassen er simpelthen større uanset kønsskifte, og strategisk set er det en fordel at være mand.

Tidligere i år besluttede Det Internationale Atletikforbund (IAAF), at kvinder med en høj produktion af det mandlige kønshormon testosteron skal reducere mængden af testosteron ved at indtage medicin. Omvendt doping er det blevet kaldt.

I 2016 besluttede Den Olympiske Komité til gengæld, at man som transkønnet ikke behøvede at få foretaget en kønsskifteoperation for at deltage ved OL.

Det er ikke kun i sportens verden, at kønspolitik skaber voldsom debat om, hvornår fællesskabets bedste må vægtes højere end individets rettigheder. Også i fængselsverdenen har dilemmaet skabt røre.

I 2014 blev den svenske mand Kristoffer Johansson dømt for at have myrdet og parteret sin ekskæreste. Men under sin fængselsafsoning begyndte han at identificere sig som kvinde, fik hormonbehandling og skiftede navn til Kim Marie Johansson.

Sidste måned fik Kim Marie lov til at blive forflyttet til et kvindefængsel, for Kim Marie følte sig seksuelt chikaneret og truet af mænd i mandefængslet.

De danske håndboldkvinder får deres sag for mod Australien på lørdag. I hvert fald i nærkampene med Hannah Mouncey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Også den danske kriminalforsorg må forholde sig til komplekse kønsopfattelser.

En interkønnet indsat i Herstedvester Fængsel har for nylig lagt sag an, fordi den indsatte har fået foretaget juridisk kønsskifte fra mand til kvinde, men stadig afsoner i et mandefængsel, omtales som »han« i fængslet og kropsvisiteres nøgen af mandligt personale. Den indsatte blev i sin tid idømt en forvaringsdom for grov voldtægt af en kvinde.

I den sag udtalte generalsekretær i LGBT Danmark, Susanne Branner Jespersen, at det var et problem, at »Kriminalforsorgen ikke bruger de rette pronominer. Og at personen bliver kropsvisiteret af mænd og bliver holdt på en mandeafdeling. Og at vi ikke har fået en henvendelse fra Kriminalforsorgen om, hvordan man kunne indrette det på en anden måde«.